Biloe, Bonnie en Sarah lopen door de oude brug door. William Boekhorst, Pieter Bisselink en Arthur Boone kijken toe
Biloe, Bonnie en Sarah lopen door de oude brug door. William Boekhorst, Pieter Bisselink en Arthur Boone kijken toe

Dochters van Chris Biddle openen Biddle Brug

Algemeen

WESTERVOORT - Chris Biddle leeft niet meer, maar met de herrijzenis van zijn karakteristieke kunstwerk op de spoorbrug aan de Liemersallee, is hij weer onder de Westervoorters. Die waren massaal afgekomen op de opening door zijn dochters Biloe, Bonnie en Sarah.

Door Susan Wiendels

Officieus mocht iedereen al onder de vernieuwde Biddle Brug door, sinds afgelopen zondag ook officieel. Een goed en prettig gevoel aldus burgemeester Arend van Hout. “Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar normaal neem ik altijd de snelste route van A naar B in Westervoort. Sinds de nieuwe muurschildering er is betrap mezelf erop dat de tunnel standaard in mijn route opgenomen. Het is nu prachtig weer, dat hoort bij het karakter van de schildering. Maar als het straks winter is, juist dan zal dit tunneltje ons helpen. Even hier naartoe om dat zomerse gevoel te krijgen: dat alles kan en alles mogelijk is.” Voor mensen die antidepressiva gebruiken heeft hij een tip. “De enige echte oplossing is het tunneltje van Biddle. Ga daar op een winterdag naar toe. Dat doet wonderen.”
Hij stak de loftrompet over iedereen die het mogelijk heeft gemaakt dat het in verval geraakte kunstwerk een nieuw leven heeft gekregen. Waaronder de Stichting Stimulatie Cultureel Westervoort, Frans Brink, Hans Breunissen, Pieter Bisselink, Humprey Ottenhof, Frank de Reuver en Biloe Biddle. “En ik zal ongetwijfeld nog mensen vergeten.”
Twee jaar lang kostte het om de benodigde 55.000 euro bij elkaar te krijgen en alle vergunningen te regelen. Op 17 april was het zover en startte Joost Zwanenburg met het herstel; op 25 april, de verjaardag van de tien jaar geleden overleden Chris Biddle was het af.
Arend van Hout: “Wat een gemeenschapszin! Ik krijg nog wel eens de vraag van jaloerse collega’s uit de regio ‘wat is dat dan dat Westervoort-gevoel?’ Dat is met elkaar iets moois tot stand brengen. Zoals dit.” Ook oud-burgemeester Franz Grienberger (82), die in de jaren zeventig de opdracht gaf aan Chris Biddle voor de muurschildering, was aanwezig en zag dat het goed was. De originele tekening, een heuvelachtig landschap met wolken en een helikopter in felblauw staat er weer prachtig op. Als extraatje is ook de binnenkant in stijl aangepast met vogels en een portret van Chris Biddle als beschermeling van ‘zijn’ viaduct. Een prachtig geschenk van Westervoort aan Chris Biddle in de hemel.

Franz Grienberger met de dochters van Chris Biddle
Afbeelding
Arend van Hout: "Wat een gemeenschapszin!"
OBK zorgde voor een vrolijke noot
Biddle Brug Boy Arthur Boone spreekt de aanwezigen toe