Cliff en Nick in gesprek met Maarten Oversier. Dit gesprek komt over een maand live.
Cliff en Nick in gesprek met Maarten Oversier. Dit gesprek komt over een maand live.

Honderdste Podcast of HOPE in de lucht: prinses Laurentien praat over geluk in jubileumeditie

Algemeen

DUIVEN - Bij het getal honderd hoort het predicaat koninklijk. Dat in de honderdste uitzending van Podcast of HOPE voor het eerst een lid uit de koninklijke familie te gast is, is dan ook geen toeval. Afgelopen zondag om 10.00 uur ging het gesprek van de presentatoren Cliff Vissers en Nick Dreijer met prinses Laurentien online.

Door Susan Wiendels

Het is zondagmorgen. Je doet je ogen open, neemt een ontbijtje en dan zet je de podcast of HOPE aan. 45 minuten inspiratie en mooie verhalen. Echt een geluksmoment. “Noem het de podcastroutine”, glimlacht regisseur Rob Vissers. Geluk, daar draait het om bij HOPE XXL, de podcast is een belangrijk middel om het geluksniveau van mensen in de wereld te verhogen, dé missie van de organisatie. Cliff en Nick praten elke week met bekende en minder bekende gasten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf? Wat draagt volgens hen bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Iedere zondagmorgen komt er een nieuwe aflevering uit. Die is te beluisteren op Spotify, Apple Podcast en Google Podcast. De afleveringen zijn ook te bekijken op YouTube en www.podcastofhope.nl. 

De podcast kost Nick en Cliff iedere week vier uur. Nina Elbers doet het voorwerk voor de presentatoren. De student Media Studies heeft het voorgesprek met de gast, verzamelt foto’s voor de presentatie tijdens de uitzending en noteert de dieetwensen. Want een hapje eten voordat de uitzending begint is vaste prik. Samen eten verbindt en zorgt voor een ontspannen sfeer. Dat maakt het gesprek daarna nog relaxter. De wisselwerking tussen Cliff en Nick is een natuurlijke. Nick gaat meer in op de inhoud; Cliff is meer de sturende man in de dialoog met de gast. Na de input van Nina stemmen ze de inhoud met elkaar af. Wie zegt wat? Hoe zitten de overgangen in elkaar? Timing is essentieel. Cliff, heel eerlijk: “Daarin hebben we een enorme ontwikkeling in doorgemaakt.”
Nina neemt ook de sociale media van de podcast onder haar hoede zoals Facebook, Instagram en TikTok. Het vijfde teamlid van Poscast of HOPE is de jongste. Max Hoving telt vijftien lentes. De scholier van het Candea College ademt techniek. Tijdens de opname verzorgt hij het geluid en het licht. Daarna is het editen geblazen en zorgt hij ervoor dat de film en audio-opname op de verschillende kanalen verschijnt.
Honderd afleveringen, gaat geluk niet vervelen? Cliff en Nick: “Nee hoor, geluk is zo’n groot thema, het kent vele invalshoeken. Auteurs, politici, sporters, economen, ieder heeft zijn of haar eigen kijk en ervaringen. Dat maakt het ook zo leuk.” Sterker nog, Cliff spreekt over het topje van de ijsberg als hij het over de eerste honderd gasten heeft. Dat belooft nog verder vuurwerk. “Ik zou graag nog wat meer filosofen in de uitzending willen”, bekent hij. Onder meer Herman Wijffels, Peter van Uhm, Patrick Kicken, Joris Voorhoeve, Stefan Paas, Jochem van Gelder, Albert Sonneveld en Ranomi Kromowidjojo maakten hun opwachting voor de microfoon in de studio in de domicilie van HOPE XXL in de Ogtent. Voor de zilveren editie werden Jan Terlouw en Maarten van Rossem gestrikt; minister-president Mark Rutte was te gast in de vijftigste aflevering. Een imposant rijtje, dat het aantrekken van nieuwe gasten vergemakkelijkt. Rob Vissers: “Het komt nu zelfs voor dat mensen zichzelf aanmelden. Ze willen daar toch tussen staan.”

Willem Glaudemans en Annette Mul maakten als gasten de meeste indruk op Cliff Vissers. “Puur vanwege de resonantie die hun boodschap bij mij teweegbracht. Maar dat zal voor iedere luisteraar anders zijn.” Om maar eens wat oneliners te noemen. ‘Denk niet aan de toekomst, maar aan het moment, leef vandaag, hooguit morgen’ van Jochem van Gelder. Of ‘Waar je echt gelukkig van wordt is het verschil maken voor iemand anders’ van David de Kock. Of ‘Hoe hoger de belastingen in een land zijn, des te gelukkiger zijn de mensen’ van Maarten van Rossem.
Elke gast formuleert in de uitzending een gelukstip en neemt een voorwerp mee waar zij of hij gelukkig van wordt. Zo nam Maarten Oversier zijn boek ‘Bestaansrecht’ mee. ‘Bestaansrecht’ laat zien hoe het verleden mensen beïnvloedt terwijl zij daar gemiddeld maar nauwelijks besef van hebben. De regressie- en reïncarnatietherapeut is binnenkort te horen in de 105e aflevering. Ook in de pen: André Rieu. Al moeten die opnames nog plaatsvinden. Rob Vissers: “We hebben goede hoop dat dit lukt.”
Ook prinses Laurentien nam een eigen boek mee als geluksvoorwerp: ‘Nog Lang en Gelukkig’. Het boek bevat interviews met belangrijke leiders uit de politiek en het zakenleven en adviezen en tips van kinderen aan de managers van bedrijven. Het gesprek leverde het hele team van podcast of HOPE een geluksgevoel op. Nick: “Wat mij vooral opviel was haar authenticiteit.”

Het podcastteam v.l.n.r. Rob Vissers, Nick Dreijer, Cliff Vissers en Nina Elbers. Vooraan Max Hoving