Pieter Bisselink, Frans Brink, Ronald Gerressen en William Boekhorst
Pieter Bisselink, Frans Brink, Ronald Gerressen en William Boekhorst

Biddle-brug staat in de steigers: opening spoorwegviaduct met nieuwe beschildering in mei

Algemeen

WESTERVOORT - Zijn verjaardag op 25 april wordt net niet gehaald, maar tien jaar na zijn overlijden krijgt kunstenaar Chris Biddle postuum zijn iconische muurschildering op het spoorwegviaduct in Westervoort terug. Joost Zwanenburg van VijfB start 17 april met schilderen. Voor het zover is moet er nog wel wat water door de Rijn.

Door Susan Wiendels

Het kabaal is immens. Boven op de steigers sjouwen William Boekhorst en Pieter Bisselink met houten platen. Onder draait Ronald Gerressen alvast warm. De specialist in gevelreiniging spuit straks met zijn speciale hogedrukapparatuur met kokend heet water de afgebladderde verfresten en graffiti van het viaduct. Ondertussen wordt het verkeer omgeleid. “We mogen niet zomaar beginnen, alles is aan strenge regelgeving gebonden. De vergunning telt maar liefst 80 A4’tjes”, vertelt Frans Brink. De originele tekening, een heuvelachtig landschap met wolken en een helikopter in felblauw, realiseerde Biddle in 1978. Daarvan was al jaren amper meer iets zichtbaar, tot verdriet van vele Westervoorters.

De totale restauratie kost 55.000 euro, een bedrag dat de Stichting Stimulatie Cultureel Westervoort in de afgelopen maanden bijeenbracht. Dat veel Westervoorters gehecht zijn aan de muurschildering en Chris Biddle nog steeds een warm hart toedragen bleek. De gemeente zegde 10.000 euro toe, wethouder Hans Breunissen stelde de opbrengst van zijn afscheidsreceptie, ruim 2.000 euro, beschikbaar en het Biddle-brug borreltje, werd een groot succes. Ronald Gerressen kende Chris persoonlijk. “Een geweldige man. Hij kwam vaak bij ons op het bedrijfsfeestjes of -bijeenkomsten. Dan maakte hij vaak karikaturen, daar was hij een meester in. Ik doe dit voor de Westervoortse gemeenschap én voor hem, helemaal voor niets. Ik zie het als een vriendendienst.”
Na het drogen, het aanbrengen van een ondergrond en verlichting gaat Joost Zwanenburg aan de slag. Een specialist pur sang. Hij maakt muurschilderingen van A tot Z: van slaapkamermuren tot flatgebouwen en alles daartussenin. “Wij willen kunst maken voor iedereen. Stukken waar mensen met plezier voor omfietsen,” is de slogan van zijn kunstenaarscollectief VijfB. Een prachtige belofte!