Rick, bewoner van Ons Thuus, zet plantjes in de grond.
Rick, bewoner van Ons Thuus, zet plantjes in de grond.

Mosterdhoffers steken massaal de handen uit de mouwen tijdens NLDoet

Algemeen

WESTERVOORT - Na regen komt zonneschijn. Dat gold zeker voor de NLDoet-dagen in de Mosterdhof. Vrijdag 10 maart kwam de regen met bakken uit de hemel, een dag later scheen het zonnetje volop. Ondanks de weerschommeling staken inwoners op beide dagen de handen uit de mouwen om hun wijk fraaier te maken.

Door Susan Wiendels

Rick heeft er zin in. De bewoner van woongroep Ons Thuus, pakt voorzichtig een plantje uit een potje en zet deze nog behoedzamer behoedzaam in het kuiltje dat hij net heeft gegraven. Samen met drie medebewoners en een tiental bewoners van de wijk helpt hij mee met de klus, die onderdeel is van NLDoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. 
Het inplanten van het perkje bij nummer 326 is een pilot vertelt Marcel Barzilay. Hij is de architect van het ontwikkelplan Mooi Mosterdhof, dat in 2020 groen licht kreeg.

Sneeuwbaleffect

Op NLDoet is hij ook van de partij. Met de groentekening van Veenenbos en Bosch in de hand geeft hij aanwijzingen aan de betrokken deelnemers. “Dit is een initiatief voor bewoners om hun erfscheidingen en blinde gevels te vergroenen met als doel de uitstraling van de wijk te verbeteren en de biodiversiteit te vergroten.”
Hij hoopt op een sneeuwbalefffect. “Ook nummer 43 en 188 komen vandaag aan de beurt. Dan kunnen mensen zien hoe het wordt. We hopen dat ze het mooi vinden en zich bij ons aanmelden. Straks wordt de hele wijk heringericht, zo komt langs de hele doorgaande weg een plantlint. Als dat gebeurt, kunnen we meteen de gevelperkjes van deze ‘nieuwe’ mensen meenemen.”
Ton Fransen, bestuurslid van de Vereniging van de Wijk Mooi Mosterdhof, kijkt terug op twee mooie dagen. Naast het inplanten van geveltuintjes schilderden bewoners in de wijk op 10 en 11 maart pilaren, werd er vuil opgeruimd en bouwden jong en oud insectenhotels en vlinderkasten. “Geweldig dat er zo’n draagvlak en saamhorigheid is.”

Moestuin

De Mosterdhof was niet de enige plek in Westervoort waar vrijwilligers zich in het zweet werkten om de omgeving een stukje mooier te maken. Zo werd de moestuin van seniorencomplex de Wilgenpas aan Het Geerken onkruidvrij gemaakt en werd er een klimophaag geplant. Ook wethouder Peter Pennekamp hielp een handje mee.