Afbeelding

Woningbouw in Westervoort Noord haalbaar

Algemeen

WESTERVOORT/DUIVEN - Mocht SC Westervoort dit seizoen kampioen worden, dan is de kans groot dat het de laatste keer is dat de kampioensvlag op sportpark Naederhuyse wordt gehesen. De sportclubs in Westervoort-Noord moeten verhuizen nu het college groen licht heeft gegeven voor een plan van aanpak voor de bouw van 490 woningen in dit gebied. Op 6 maart heeft de gemeenteraad het laatste woord.

“Westervoort Noord is de laatste grote locatie in onze gemeente waar we kunnen bouwen. Daarnaast biedt een besluit over verplaatsing van de sportvelden duidelijkheid aan de clubs,” stelt wethouder Hans Sluiter. De gemeente wil dat eind 2024 de eerste schop de grond in gaat. “Maar dat is het meest voortvarende scenario”, aldus Sluiter.
Voor de bouw van woningen in Westervoort Noord heeft de gemeente een intentieovereenkomst met BPD Gebiedsontwikkeling en Van Berlo Ontwikkeling. Op basis van de woningmarktanalyse en financiële doorrekening stellen alle partijen dat bij de bouw van bijna 500 woningen een sluitende grondexploitatie mogelijk is. Onder voorwaarden, dat wel. Sluiter: ”Het is geen nieuws als ik zeg dat de prijzen geëxplodeerd zijn de afgelopen tijd en de rente aan het stijgen is. Het kan dus zijn dat je uiteindelijk wat uitgangspunten zou moeten bijstellen.” Hij doelt daarmee op aantallen en soort woningen. “Daarbij gaan we niet over één nacht ijs. Je moet je houden aan de afspraken die regionaal gemaakt zijn. Wil je daar van afwijken, dan zou dat kunnen, maar dan moet je dat wel kunnen legitimeren.“ Nog een beer op de weg: de ‘hindercirkel’ van betonproducent Struyck-Verwo die nu over de sportvelden van SC Westervoort ligt. Er lopen al gesprekken met het bedrijf over verplaatsing.

Rivierweg/Rijksweg

Waar het nieuwe sportcomplex moet komen is nog geen uitgemaakte zaak. Een reële optie is het gebied aan de Rivierweg/Rijksweg in Westervoort. In principe is hier voldoende ruimte voor alle buitensportverenigingen uit Westervoort Noord en korfbalvereniging KV Wesstar. TV Westervoort blijft echter liever op de huidige plek aan de Brouwerslaan. De vereniging zou daar willen uitbreiden met padelbanen. Maar vanwege geluidsnormen is zo’n uitbreiding niet mogelijk. Hans Sluiter: “Voor de toekomst van de buitensport is het beter om alle buitensportverenigingen op één locatie te huisvesten, waar ook padelbanen mogelijk zijn.” De voetbalverenigingen en de korfbalvereniging willen meewerken aan verhuizing, hoewel de voetbalverenigingen de locatie aan de Rivierweg/Rijkweg krap vinden. Sluiter: “We hebben alles berekend aan de hand van de normen van de NSF en het moet mogelijk zijn. Desondanks hebben de voetbalclubs aangegeven om ook te kijken naar andere mogelijkheden.” 

‘Mooie Gronden’, samenwerking met Duiven

Eén van de alternatieven is het gebied tussen de kernen van Westervoort en Duiven: de zogenaamde ‘Mooie Gronden’. De colleges van de gemeente Westervoort en Duiven willen samen onderzoek gaan doen naar een natuurinclusieve invulling van dit gebied. Dat betekent het versterken van de biodiversiteit, het bijdragen aan klimaatadaptie, een gezondere bodem- en waterkwaliteit en vermindering van CO2 en stikstof. Ze vragen hiervoor de gemeenteraad een startnotitie vast te stellen: in Westervoort op 6 maart; in Duiven op 21 maart. De mogelijkheid van de inpassing van een nieuw sportcomplex voor de Westervoortse verenigingen en kleinschalige woningbouw maken onderdeel uit van dit onderzoek. Die ogenschijnlijke tegenstrijdigheden - natuur en water versus woningbouw en sportvoorzieningen - samenbrengen vormt volgens de Duivense wethouder Gemma Tiedink de grootste uitdaging.
Als uit het onderzoek naar de natuurinclusieve ontwikkeling van het gebied tussen Duiven en Westervoort blijkt dat hier een nieuw sportcomplex mogelijk is, gaat Westervoort hiervoor in overleg met de sportverenigingen plannen maken. Na de zomer 2023 beslist de gemeenteraad over de visie voor Westervoort Noord en de locatie voor het sportcomplex. Afhankelijk van de te maken keuzes zal ook de gemeenteraad van Duiven hierover een besluit moeten nemen.

AVW’66 en 
SC Westervoort: 
hoe nu verder?

Paul Jakobs, voorzitter van AVW’66 en zijn collega van SC Westervoort, Marc de Lange, werden afgelopen donderdag geïnformeerd over de actuele plannen van het college over de ontwikkeling van Westervoort Noord als woningbouwlocatie. Zeker is dat de verhuisdozen gepakt kunnen worden. Marc de Lange: “En we hebben nu meer zicht op een tijdspad. Dat is wel zo prettig. Zoals het er nu naar uitziet gaat het geen tien jaar meer duren voordat we weg moeten. Dat betekent dat we onze sportparken keurig blijven onderhouden, maar geen zware investeringen meer zullen kunnen plegen. Wel worden de kunstgrasvelden bij beide clubs komende zomer gerevitaliseerd. Die zijn zo’n veertien jaar oud. Die gaan daarna naar verwachting nog drie, hooguit vier jaar mee, maar dan moet er wel wat gebeuren. Hopelijk gaan we in 2026 naar een nieuwe accommodatie.” De grote vraag: als één fusieclub? Die stip aan de horizon is in 2020 door beide clubs uitgesproken. Daarna is er een kernteam van dertien man geformeerd, zes leden van AVW’66 en zeven leden van SC Westervoort om invulling te geven aan plannen voor een gezamenlijke toekomst. De Lange: “Iedereen ziet wel in dat er op termijn één vereniging moet komen. Beide besturen gaan samen vergaderen en JO-10 is al samengevoegd. Ik acht de kans vrij groot dat we nog meer van dit soort samenwerking teams krijgen. Het kernteam gaat straks een plan presenteren. Dat wordt samengaan of ieder gaat zijn eigen weg. Ik zie dat laatste niet gebeuren, maar de leden beslissen uiteindelijk.”