Vijftig jaar getrouwd: Joop en Riet Peters
Vijftig jaar getrouwd: Joop en Riet Peters

‘Trouw is het omarmen van gebreken’

Algemeen

WESTERVOORT – 25 gouden bruidsparen werden woensdag 25 januari bij Wieleman in Westervoort in het zonnetje gezet. Burgemeester Arend van Hout sprak warme woorden richting de jubilarissen; dorpsdochter Herman Delweg kreeg de lachers op zijn hand met een passend gedicht. Ook gingen ze stuk voor stuk en gezamenlijk op de foto.

Door Thijmen Smidts

Burgemeester Arend van Hout heette iedereen welkom en bedankte de echtparen voor hun komst. ‘’Dit is voor de eerste keer dat we het op deze manier doen. Normaal ga ik altijd persoonlijk langs bij echtparen die zestig jaar of meer zijn getrouwd als ze dat ook willen. Grappend: “Als ik ook nog eens de stellen die vijftig jaar getrouwd zijn persoonlijk zou bezoeken, zou ik er bijna een dagtaak aan hebben.” Omdat vijftig jaar huwelijk wel degelijk een feestje waard is, werd gekozen voor dit alternatief. Ook omdat we toch gemerkt hebben dat mensen de sociale contacten toch best wel hebben gemist in coronatijd’’, aldus de burgemeester in zijn speech. Dertig gouden echtparen waren uitgenodigd, daarvan waren er 25 naar Wieleman gekomen. Dorpsdichter Herman Delwig sloeg de spijker op zijn kop met een ode aan het langdurige huwelijk. Sjors en Slissende Mathilde speelden hierin de hoofdrol. “Het ideale huwelijk bestaat niet. Na de vlinders komen altijd de mankementen. De kunst is om van die gebreken te houden. “ Zijn moraal: trouw is het omarmen van gebreken.

Tot slot volgde er op de beamer het polygoonjournaal van het jaar waarin de echtparen elkaar het jawoord gaven, 1972. In dat jaar won Ajax opnieuw de Europa Cup 1, schokte de gijzeling van de Israëlische sporters op de Olympische Spelen van München, regen Ard Schenk en Kees Verkerk de schaatssuccessen aan elkaar en werd de autogordel verplicht.
Een feest van herkenning voor alle aanwezigen en tevens de aftrap voor het ophalen van dierbare herinneringen met elkaar. De echtparen praatten vrolijk met elkaar over het leven. Over de geboorte van hun kinderen, de kleinkinderen en andere hoogtepunten. De burgemeester en zijn vrouw schoven bij iedere tafel aan om een praatje te maken met de mensen. Tussendoor werd er om de beurt een echtpaar naar de gang gehaald om vijftig jaar na dato opnieuw op de foto gezet te worden. De echtparen werden helemaal vrolijk toen ze de mooie portretfoto’s te zien kregen. Als klap op de vuurpijl mochten de feestvarkens aan het einde van de middag ook nog eens met zijn allen op de foto.