Marion Keijzer
Marion Keijzer

Rafel van de maand januari: in gesprek met fotograaf Marion Keijzer

Algemeen

Alle rafelroutes op de website van Stichting Rafelroutes zijn voorzien van mooie foto’s. Een van de vaste fotografen, die meewerkt om de routes zo mooi mogelijk te verbeelden, is Marion Keijzer uit Duiven. Een kennismaking.

Door Alie Engelsman

De krasse zeventiger begon zijn loopbaan met het begeleiden van moeilijk opvoedbare jongeren, maar maakte een carrièreswitch toen hij, na 20 dienstjaren, met wachtgeld kon gaan. Hij volgde een opleiding aan de Fotoacademie Amsterdam en leerde van bekende fotografen de kneepjes van het vak. Marion werkte daarna nog 25 jaar als freelance fotograaf, onder andere voor de regionale en lokale kranten, maar ook voor landelijke dagbladen zoals de Telegraaf. Dat was een hectische, maar leerzame tijd. Sinds hij met pensioen is kan hij zelf bepalen waar hij foto’s van maakt. “Ik kan nu ook echt mooie foto’s maken en landschapsfotografie is mijn tweede natuur.”

Hippisch fotograaf

Van origine is Marion hippisch fotograaf. Hoewel hij zelf geen affiniteit heeft met paarden, heeft hij wel geleerd hoe hij de dieren het beste op de gevoelige plaat kon vastleggen. “Je leert het vak met vallen en opstaan. Bij de paarden leerde ik dat elk ras een eigen wijze heeft hoe het dier moet staan, zodat het exterieur goed tevoorschijn komt. Belangrijk is dat je goed leert kijken en dat je je openstelt voor lessen en opmerkingen van andere fotografen. Een camera leren bedienen of leren werken met lichtinval is nog niet zo moeilijk, maar het gaat vooral om het juiste beeld zien, emoties vastleggen. Het is veel oefenen, veel praktijkwerk, heel veel kilometers maken voordat je kunt zeggen ‘Ik ben nu fotograaf’.”

Vijf uur

Marion staat vrijwel elke dag om vijf uur ‘s morgens op. Meestal is hij een uur later dan al in het veld te vinden. “Je leert al gauw dat je in de natuur beter niet rond het middaguur foto’s kunt maken. Het licht is in de vroege ochtenden of avonden het mooiste. Als het mooi droog weer is, dan is het prachtig om op de vroege ochtend, op bijvoorbeeld het Rozendaalse Veld, de mystieke mistlaag vast te leggen en als je geluk hebt een paar herten.” Marion fotografeert graag in de Liemers. “Onze streek is zo prachtig, groot en veelzijdig, een paradijs voor landschapsfotografen. Er is nog zoveel te ontdekken. Een favoriete plek van mij is een bruggetje bij Herwen (Putmanskrib), dat ik op verschillende manieren heb gefotografeerd, in alle vier jaargetijden, maar ook vanuit andere perspectieven. Dat geeft een mooie, andere kijk op de Liemers. Via via kwam ik in aanraking met Rafelroutes en werd mij gevraagd of ik foto’s wilde maken bij de routes. Ik vind dat erg leuk om te doen, want ik werk graag met een opdracht. Ik ben, tijdens het fotograferen op de kunstroutes, zelfs kunst meer gaan waarderen. Het is voor mij weer een mooie uitdaging om kunstobjecten op een pakkende manier op de foto vast te leggen. Ik was zelf graag kunstschilder of schrijver geworden. Als ik beelden die ik in mijn hoofd heb kon maken met verf of met pen en papier dan was ik nooit gaan fotograferen.”
Marion vindt de rafelroutes een geweldig initiatief. Hij hoopt dat er nog veel mooie routes gemaakt zullen worden. “Het is een fantastische manier om bewoners en bezoekers kennis te laten maken met wat onze prachtige Liemers te bieden heeft.”

Elke tweede maandag van de maand is er een ‘Rafel van de maand’ bij RTV Connect in Kijk op de samenleving. De Zevenaar, Duiven en Westervoort Post besteden aandacht aan deze Rafel in elke laatste editie van de maand.Informatie: 
https://www.rafelroutes.nl/.

Afbeelding