Burgemeester Arend van Hout kwam het diamanten echtpaar feliciteren
Burgemeester Arend van Hout kwam het diamanten echtpaar feliciteren Foto:

(Vrijwilligers)werk loopt als rode draad door het leven van Jan en Diny Klerk

Algemeen

WESTERVOORT – In 1963, tijdens extreme kou in Nederland, trouwden Jan en Diny Klerk. Zestig jaar later vieren ze hun diamanten huwelijk. Een mooie mijlpaal om terug te blikken op hun levensverhaal. 

Door Thijmen Smidts

Hun eerste ontmoeting weten ze nog steeds maar al te goed. ‘’Dat was bij een vriendin van mij thuis, waar Jan toentertijd nog verkering mee had’’, aldus Diny Klerk. Uiteindelijk sloeg de vonk tussen de twee geliefdes over aan de Velperweg in Arnhem, bij Tivoli. ‘’Hier kon je vrij goedkoop uitgaan vroeger, Jan en ik gingen hier heerlijk dansen.”

Werk 

Het werk was een rode draad in het leven van Jan (83) en Diny (82). Dit deden ze namelijk ook samen. Hij: ‘’Mijn vader had vroeger een eigen bakkerij aan de Johan de Wittlaan in Arnhem. Toen we getrouwd waren hebben we uiteindelijk samen besloten om de bakkerij van mijn vader over te nemen. Zij: ‘’Vanaf het begin hebben we alles in de bakkerij samengedaan, toen was er nog geen geld voor personeel. Hij: ‘’De eerste tien jaar werd er voornamelijk wit- en bruinbrood gebakken met in het weekend melkbrood. Daarna kwamen pas de luxere dingen, waarmee we flink de kost hebben kunnen verdienen.’’ Op respectievelijk 58- en 59-jarige leeftijd stopten ze met de bakkerij en droegen zij het stokje over aan hun zoon. Na een tijdje thuisgezeten te hebben ging dat vervelen en zijn ze zich volledig gaan richten op vrijwilligerswerk. Hiervoor hebben ze allebei een koninklijke onderscheiding gekregen. Van achter de bar staan in het Trefcentrum tot aan meehelpen in de katholieke kerk en klaverjassen. Niks is te gek voor de Klerkjes. Hij: ‘’Vrijwilligerswerk moet je echt voelen en dan moet je het doen. Als je er geen hart voor hebt en het niet met liefde doet heeft het geen zin. “ Zij: “De gezelligheid met de mensen en de waardering die we ervoor krijgen is het leukste wat er is.”

Geheim goed huwelijk

Hij: ‘’Omdat we altijd samengewerkt hebben, neem je soms wel eens dingen mee naar huis. Dit doet een normaal gezin natuurlijk niet. Een groot voordeel van het samenwerken was toch dat we altijd samen voor de kinderen konden zorgen.” Jan en Diny kregen twee kinderen, een zoon en een dochter. Inmiddels hebben ze kleinkinderen en sinds kort zelfs een achterkleinkind. “De kinderen hoefden zich dus nergens druk om te maken, want zowel papa als mama waren er allebei”, aldus Diny. Het geheim van een goed huwelijk zouden ze niet 1-2-3 weten. “Wel is het belangrijk om te geven en te nemen in een relatie,” besluit het echtpaar in harmonie.