'Het zou mooi zijn om weer wat jongere leden erbij te hebben' (Foto: Alie Engelsman)
'Het zou mooi zijn om weer wat jongere leden erbij te hebben' (Foto: Alie Engelsman)

Tonny Demon organiseert al dertig jaar de kaartmiddag in Kulthurhus De Nieuwhof

Algemeen

WESTERVOORT - De bijna 92-jarige Tonny Demon ontving op 5 januari een koninklijke onderscheiding. Ze was duidelijk verrast en blij met het lintje en tijdens het officiële moment vloeiden er wel wat traantjes. Maar daarna ging ze weer over tot de orde van de dag, want er moest gejokerd worden. 

Door Alie Engelsman

Het kaartspel jokeren is haar lust en haar leven. Al bijna 30 jaar organiseert ze in Kulturhus de Nieuwhof op de donderdagmiddag een jokermiddag. “Ik heb het in 1993 zelf opgezet, want toen ik naar de Nieuwhof ging speelden ze alleen maar bingo en maakten ze ansichtkaarten. Ik vond dat er toch ook gekaart moest worden in zo’n cultureel centrum.”

Bescheiden

Wekelijks regelt Tonny werkelijk alles voor de kaartmiddag. “Behalve in de zomer, dan is De Nieuwhof twee maanden dicht,” legt zoon Willy uit. “De club vond dat vreselijk jammer, twee maanden niet kunnen spelen. We hebben twee jaar kunnen regelen dat ze daar in de zomermaanden, onder voorwaarden, wel terecht konden. De toenmalige wethouder Hans Breunissen heeft ons daar heel erg bij geholpen. Mijn moeder is een heel zorgzame, sociale vrouw. Niets is haar teveel, maar ze is ook heel erg bescheiden want ‘ach, dat doe je toch gewoon’ zegt ze altijd. Ze heeft het lintje echt verdiend.”

Laagdrempelig

Kaartclub SeSo (Senioren Sociëteit) had tot twee jaar geleden ruim 40 jokerspelers. Er zijn ook leden die klaverjassen, maar met dat spel heeft Tonny niet zoveel. “Jokeren is laagdrempelig en je hoeft niet in tweetallen te spelen. Nu komen er nog zo’n 12 mensen wekelijks jokeren. Het zijn vooral de oudere mensen die meedoen. Jongeren hebben geen tijd meer voor kaartspelletjes. De jongste is een zestigplusser en ik ben met mijn 91 jaren nog niet eens de oudste. Die is 95. Dat maakt de groep wel kwetsbaar. We zijn allemaal mensen van de dag. Het zou mooi zijn om weer wat jongere leden erbij te hebben.”
Willy vult aan: “Zo’n kaartmiddag is echt iets waar de mensen naar uit kijken, een vast punt in de week. Het is een sociaal gebeuren, want er wordt niet alleen gekaart. Er wordt ook veel gepraat en gelachen.”
Als drijvende kracht van de jokerclub houdt Tonny al jarenlang de scores bij in ‘het grote rode boek’. Daar zit heel wat schrijf- en rekenwerk in, wat Tonny met de hand aan de keukentafel doet. “We spelen echt een competitie, waar je prijzen mee kunt winnen. Dat houdt het lekker spannend. Ik reken ook uit wie de meeste punten in een jaar heeft gescoord. De winnaar wordt aan het einde van het jaar extra in het zonnetje gezet.” Ze vervolgt: “Voor corona speelden we ook in toernooien. Dan gingen we naar andere verenigingen of die verenigingen kwamen naar Westervoort. Ik zorg ook voor de verloting die we regelmatig houden. Van het geld dat de verloting opbrengt kunnen we weer leuke dingen doen met kerst en pasen.”

Tonny kaart al sinds haar jeugd. Ze haalt herinneringen op met haar broer Nico. “Toen ik verkering kreeg speelden we het al.” Behalve het kaarten heeft Tonny een andere passie: puzzelen. “Dat moet ik niet meer in de avond doen, want dan droom ik er van en schrik ik wakker met een woord in mijn hoofd,” grapt ze. De krasse 90-tiger hoopt nog vele jaren een kaartje te leggen in De Nieuwhof.