Anke Bakker met de tulpenbollen
Anke Bakker met de tulpenbollen Foto:

Kerstmannen zorgen voor enorme bloemenzee

Algemeen

LIEMERS - Rustig onder de kerstboom zitten was er niet bij voor Hans Kuijper en John Freires. De Zevenaarders deelden rondom kerst 120.000 tulpenbollen uit aan scholen, verpleeghuizen, gemeentehuizen, treinstations en ziekenhuizen in de Liemers en de Achterhoek. 

Dat belooft wat voor het voorjaar als al deze oer-Hollandse bloemen tot bloei komen. “Ja, dat wordt een enorme bloemenzee”, verheugt Hans Kuijper zich nu al op de lente. De karrenvracht aan bollen was bedoeld voor de export. Onder meer naar Rusland. Maar door de boycot dreigden de bloembollen allemaal in de afvalcontainer te belanden. Zonde vonden Kuijper en Freires. Samen besloten ze de wereld iets kleurrijker te maken en de bloembollen voor een prikkie te kopen en in de regio uit te delen. Een van de bestemmingen werd een hele tulpenroute van ruim 14 kilometer van Lobith naar Doetinchem. De mensen die langs deze route wonen reageerden allemaal bijzonder enthousiast en plantten de geschonken exclusieve tulpenbollen vlakbij de weg, zodat zoveel mogelijk weggebruikers komende lente kunnen genieten van de vele tienduizenden tulpen.
Ook leerlingen van basisscholen uit de Liemers, Montferland en Emmerich plantten samen 25.000 bollen in bloembakken op het terrein van fruitkweker Ferdinand van Schip. Deze bloembakken zijn nu nog in winterslaap, maar worden straks in overleg met gemeenten en de NS verspreid over de Liemers, Achterhoek en Emmerich. Hans Kuijper: “Zo leveren we een bijdrage aan de natuur en leren kinderen hoe zij bolletjes moeten planten.” Ook kregen veel reizigers in de afgelopen week in de trein op het traject Arnhem-Winterswijk gratis tulpenbollen van de kerstman. Politie, brandweer en de Liemerse gemeenten werden eveneens getrakteerd op een bezoekje van de gulle kerstman.

Huize Vredenburg
In Westervoort nam Anke Bakker tientallen bollen in ontvangst, die de omgeving van Huize Vredenburg straks verder zal verfraaien.
Een eyecatcher voor de hele regio is de korenmolen van Vincent en Annemieke Horsting aan de Molenweg 10 in Kilder, waar enkele tienduizenden bijzonder exclusieve tulpenbollen zijn ingeplant en de hele bevolking straks kan genieten van een gigantisch mooie bloemenpracht van Export Keukenhof-kwaliteit. Nog zo’n honderd nachten slapen en dan is het zover.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding