Presentatoren Kees Krechting en John Kemper
Presentatoren Kees Krechting en John Kemper Foto Piet Wijnands voor HKW

Moesaete: ‘Boerekool, veurdrachte, humor, ontroering en vertedering, vermengd met schoonheid’

Algemeen

WESTERVOORT - Drieduizend kilo aardappelen en 1.500 kilo boerenkool gingen in de afgelopen 25 jaar door de maag, ruim 150 artiesten beklommen het podium bij Wieleman, Piet Wijnands maakte maar liefst 2.500 sfeerfoto’s. De combinatie van moes met voordrachten, muziekoptredens en sketches in dialect is een gouden in Westervoort. Aan de vooravond van Zilver Moes blikken drie smaakmakers terug.

Door Susan Wiendels

Zet Kees Krechting, John Kemper en Wim Vlijm bij elkaar, poneer enkele kietelende stellingen over het fenomeen Moesaete in Westervoort en het hek is van de dam. De drie mannen omarmen het geesteskind van de dialecclub van de Historische Kring Westervoort, waar ze met veel plezier deel van uitmaken.
Tientallen optredens gingen aan hun netvlies voorbij, enkele staan nog in hun geheugen gegrift. Wim Vlijm: “Een van de hoogtepunten was voor mij het optreden van Sjoerd Bisselink en Jan en Rob Gerretzen met de parodie Het Moesaete 5o jaar later: CousCous-aete. “Geweldig.” Ook burgemeester Arend van Hout krijgt pluimen uitgedeeld van het drietal. “Hij komt uit Marken, maar zijn optredens in het dialec zijn uitmuntend.”
Het hart van Kees Krechting maakt een extra sprongetje van sketches met meerdere personen. “Een beetje in zo’n toneelachtige setting met onderlinge conversatie. Heerlijk!” Krechting is niet alleen voorzitter van de dialecclub, samen met Tinus Koenen was hij jarenlang presentator. In 2016 nam John Kemper de microfoon over van Koenen, die voor zijn verdiensten in 2015 werd benoemd tot ‘zwiegende aeter’. Dat betekende meteen het einde van het roemruchte duo Kemper/Hans van Workum oftewel ’t Benkske’. Samen grapten en grolden ze er jarenlang op los tijdens het Moesaete. Vaak op het randje, soms ook er overheen. John Kemper: “Dat is ook het mooie, dat zoiets kan.” Toen hij voor het eerst hoorde van Moesaete dacht hij aan een bejaardenuitje. “Trekzakken, klompendansen, dat werk. Maar door de jaren heen is er het nodige veranderd. Ook jongere generaties doen mee, de humor en ook diepgang zijn toegenomen,” vertelt hij. Kees Krechting: “Als je de foto’s door de jaren heen ziet, zie je dat er een mooie mix van bezoekers is ontstaan. Oud en jong, uit alle geledingen in Westervoort.”
Het programma is elk jaar anders en divers: liedjes, verhalen en sketches. Wie er gaat optreden blijft tot op de avond zelf koffiedik kijken. Kemper: “Elk jaar zoeken we artiesten uit. Vaak bekende gezichten, soms zit er verrassing tussen. Ook dit jaar.” Hij kijkt grijnzend naar Kees Krechting en Wim Vlijm aan en verklapt dan een tipje van de sluier. “Vrouwelijk talent is wat moeilijk op het podium te krijgen. Dat gaat nu gebeuren. We hebben een exotische zangeres gestrikt.”
De kracht van Moesaete? Kees Krechting omschrijft het in de recent door de dialecclub uitgebrachte uitgave ’25 joor Moesaete! In Zalecentrum Wieleman’ als volgt: ‘Mekaar begroete, plaoge en geniete van ’n angekleed bord met pure moes. De pure moes van boerekool die gruuide op ’t vroege eerpele land. En dan geniete van ’n glaeske en Westervoorts talent. Ongedwonge min of meer geregeld lup de aovond as van eiges. Gewoon de mins ’n podium geven, prachtig um te zien welke talente der baove komme drieve. Veurdrachte, humor, ontroering en vertedering, vermengd met de schoonheid.

Of zoals Sjoerd Bisselink het in Algemeen Beschaafd Nederlands verwoordt in dezelfde uitgave: “Wat wil je nog meer? Goed eten, lekker drinken met oude en nieuwe vrienden. Praten over hoe het was en over heo het nu is. En dat in je eigen dorp. Dat moet je niet uit willen leggen, dat moet je gewoon beleven.”
Waar het écht om draait, dat is het samenzijn. Gezelligheid. Proosten. Lol hebben. Samen een heerlijke avond in kerstsfeer beleven. Een feest der herkenning.
Hoe simpel kan geluk zijn? Iedere Westervoorter is welkom tijdens het Moesaete; voor Zilver Moes op 8 december zijn nog enkele kaarten online beschikbaar via www.moesaete.nl à €20,00 per stuk. De avond begint om 19.00 uur. Wim Vlijm: “Of je nu kort of lang in Westervoort woont maakt niet uit en of je dialect kunt ook niet. Ik ben niet in Westervoort geboren, maar ik voel me hier helemaal thuis. We moeten het in Westervoort met z’n allen doen.”

Boerenkoop met alles erop en eraan volgens geheim recept van de familie Wieleman
Een optreden van OBK
Boerenkoop eten met alles erop en eraan volgens geheim recept van de familie Wieleman (Foto: Piet Wijnands voor HKW)