Chris van de Ven, Anny Huuskes, Ans van Eijndhoven, Lotte Jansen, Lars van Onna (jongerencoach en Max Hoving (Podcast Hope XXL)
Chris van de Ven, Anny Huuskes, Ans van Eijndhoven, Lotte Jansen, Lars van Onna (jongerencoach en Max Hoving (Podcast Hope XXL)

Megasubsidie voor Hope XXL voor uitvoering MDT-traject in 2023-2026

Algemeen

DUIVEN - Hope XXL krijgt een subsidie van 4,4 miljoen om invulling te geven aan de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) van jongeren in de regio in de periode 2023-2026. 

Door Susan Wiendels

Chris van de Ven, oprichter van Hope XXL: “Vierduizend jongeren gaan zich inzetten voor de samenleving, ontwikkelen hun talent, bouwen aan een netwerk én hun cv. Hoe geweldig is dat!” De subsidie komt niet helemaal uit de lucht vallen. Al in 2020 ontving Hope XXL een subsidie voor de uitrol van het MDT-traject. Toen voor 2 jaar, voor in totaal 1260 leerlingen van het Candea College, Liemers College, Lyceum Elst en Maarten van Rossem in Arnhem. Van de Ven: “Daarin zijn we met glans geslaagd. In totaal hebben 1.305 leerlingen meegedaan.” Deze jongeren hebben zich de afgelopen twee jaar tegen een vergoeding van vijfhonderd euro gedurende een periode van zes maanden aan de hand van een jongerencoach minstens tachtig uur ingezet voor de uitvoering van één of meerdere Tr8-projecten van Hope XXL: stuk voor stuk ‘stoute plannen’ om het welzijn van mensen in de wereld en deze regio naar een ‘acht’ te brengen. Voorbeelden: het organiseren van een voorzittersdiner, van Zooi naar Mooi, een graffitiwerk in samenwerking met Rijkswaterstaat, bijeenkomsten met ouderen, diners, hightea’s, film- en spelletjesmiddagen.
Het succesverhaal van Hope XXL krijgt nu dus een vervolg dankzij de miljoenensubsidie. Voor een langere periode en met nog meer partners. Nieuwe scholen aan het firmament zijn Westeraam in Elst en Symbion uit Didam. Ook Rijn IJssel en de HAN doen mee. Chris van de Ven: “Wij ontzorgen de scholen. Zij hebben behoefte aan projecten waarbij hun leerlingen groeien door kennis en ervaring op te doen die achter de schoolbanken niet te vinden zijn. Alleen kunnen zij deze plannen zelf niet uitvoeren, wij wel. Wij zijn helemaal ingebed in de samenleving.” Een speciaal Management Team (MT) van Hope XXL stuurt het MDT-traject aan. Dit team bestaat naast Van de Ven uit Ans van Eijndhoven, Rob Vissers, Lotte Jansen en Anny Huuskes. “We hebben veel contact met de samenleving. Buurtzorg, sportclubs, De Zonnebloem, Hope XXL is zo goed ingebed, de lijntjes zijn kort.” Nieuwe ideeën genoeg. Als voorbeeld noemt Chris van de Ven ‘De Mast’, het voormalige jeugdhonk op de parkeerplaats van DVV. “Dat hebben we nieuw leven ingeblazen met de huisvesting van Makerspace. Een nieuw project is de realisatie van een gamecafé.”