"Homoseksualiteit is een onderwerp in het boek, maar niet het hoofdthema" (Foto: Alie Engelsman) Foto:

Marco van Zuijlen schrijft ‘De onvergetelijke kus’

Algemeen

WESTERVOORT - "Het was een hectische week", vertelt Esther, vrouw van Marco van Zuijlen. Sinds Marco’s eerste boek ‘De onvergetelijke kus’ verscheen en online stond op woensdag 2 november wordt de schrijver overspoeld met reacties. “Hij mag er nu van gaan genieten,” vindt een trotse Esther. 

Door Alie Engelsman

Marco ontving op vrijdag 4 november het eerste exemplaar uit handen van zijn uitgever. ‘De onvergetelijke kus’ is een roman van 275 pagina’s met zijn naam er op. "Het is een langgekoesterde kinderdroom die uitkomt,” aldus de 57-jarige internationaal vrachtwagenchauffeur uit Westervoort. Marco heeft veel fantasie en is een echte verhalenverteller. "Ik vertelde als kind al verhalen en nog steeds. Pas een jaar of vier geleden bedacht ik dat ik wel eens een verhaal op zou kunnen schrijven. Ik schafte een laptop aan en ik begon te schrijven.” Marco schreef eerst twee korte verhalen. Ruim een jaar geleden begon hij aan zijn boek ‘De onvergetelijke kus’. "Ik heb bij dit boek bewust voor kleine uitgevers gekozen. Toch heeft het manuscript nog ruim vier maanden bij de uitgever gelegen, voordat het boek is gedrukt. Uitgevers hebben het druk en ik ben nog geen bekende schrijver. Een verhaal bedenken vind ik niet zo moeilijk, maar het op papier zetten is toch nog een hele klus. Het is dan een kwestie van schuiven en verfijnen. Ik heb dit verhaal al vrij snel naar een aantal proeflezers gestuurd, hun commentaar verwerkt en zo kwam het al gauw bij de uitgever terecht. De cover heb ik zelf bedacht, twee zoenende meiden. Achterop het boek staat een tekst over discriminatie en voorin het boek staat een gedicht dat in 12 zinnen weergeeft waar het boek over gaat. Dat vond ik een mooie toevoeging. Het gedicht is van Mandy van den Broek."
Het boek gaat over twee tienermeisjes, Jennifer en Tanja, die meer dan gewone vriendinnen zijn. Ze verliezen elkaar een jaar of tien uit het oog, nadat Tanja van huis wegloopt. Bij toeval ontdekt Jennifer waar Tanja woont. Als ze haar vriendin opzoekt, belanden de twee in een hachelijk avontuur. Tanja’s leven is namelijk niet bepaald over rozen gegaan. Marco: "Homoseksualiteit is wel een onderwerp in het boek, maar niet het hoofdthema. Het is een roman die lekker makkelijk leest, spannend is en ook een aantal verrassingen heeft. Het boek is goed ontvangen in de boekenwereld, zowel in Nederland als in België.”
Marco is blij met de tendens dat vooral de jeugd weer meer boeken gaat lezen. "Tegenwoordig is er de nieuwe trend BoekTok, waarin TikTokkers vertellen over een boek, dat ze mooi vinden en daarmee andere TikTokkers overhalen om het te gaan lezen. In Nederland zijn er een aantal meiden die dat doen, waarvan er eentje mijn boek gaat promoten. De boekenwereld leeft daar weer helemaal van op.” Marco is inmiddels met zijn volgende boek bezig en een kort verhaal over de ‘dumphond’, die hij heeft opgenomen in zijn huis. ‘De onvergetelijke kus’ is uitgegeven door U2Pi en online te bestellen via onder andere Bol.com en Bruna.nl. Inmiddels ligt hij ook in boekwinkel CIGO in Westervoort.