Leny Jonker met haar broer en burgemeester Arend van Hout (Foto: Alie Engelsman)
Leny Jonker met haar broer en burgemeester Arend van Hout (Foto: Alie Engelsman)

Leny Jonker-Grüter viert honderdste verjaardag in Hamerstaete

Algemeen

WESTERVOORT - De oudste inwoner van Westervoort, Leny Jonker-Grüter, werd dinsdag 8 november 100 jaar. “Dat ik 100 jaar geworden ben, daar heb ik niks voor hoeven doen. Dat is een zegen van boven. Ik voel me nooit alleen, want ik weet dat God voor me zorgt en me troost in moeilijke tijden.”

Door Alie Engelsman

Leny komt uit een sterk geslacht. Haar zus werd 101 en haar broer, die ook op haar verjaardagsfeestje aanwezig was, is 97. Ze werd geboren in Barneveld. Haar vader was hoofdonderwijzer van de gereformeerde school. Toen ze vijf was verhuisde ze naar Velsen, ze trouwde in 1959 en trok naar Goes, waar haar kinderen werden geboren. Daarna woonde ze in Zuid- Holland en haar laatste zelfstandige woonplek was in Rijnsburg. Sinds 2018 woont Leny Jonker in Hamerstaete in Westervoort. Door een val kon ze niet meer alleen wonen. Het duurde een paar maanden voordat er plek was in een verzorgingshuis. “Ik heb toen bij mijn dochter in Westervoort gewoond. Een fijne tijd, met ook verdrietige momenten, want ik vond het niet leuk om weg te moeten uit Rijnsburg. Maar Hamerstaete is nu mijn thuis.” Ze leest veel, vooral in de Bijbel en in oorlogsboeken. “Vroeger luisterde ik naar de radio, maar dat gaat niet meer. Gelukkig kan ik nog wel goed zien.” Leny Jonker was 41 jaar getrouwd. Ze kreeg vier kinderen, waarvan er nog twee in leven zijn. Haar zoon woont in haar oude huis in Rijnsburg en haar dochter in Westervoort. “Lekker dichtbij, ze loopt vaak even gezellig binnen.”
Voor haar trouwen werkte Leny Jonker in de psychiatrie en in de oorlog in een noodhospitaal in Beverwijk. “In de oorlog werd ik ontslagen omdat ik, ten onrechte, werd beschuldigd van het stelen van eten. Ik hoorde ik dat ze hulp zochten voor een zieke vrouw. Je kon toen niet even bellen, dus ik ging op zoek naar de woning van deze vrouw. Dat bleek een groot huis te zijn met grote tuin. Ik heb jarenlang bij dat oudere echtpaar gediend.” Toen ze trouwde zorgde ze voor haar kinderen en later voor haar moeder. “In de vakanties struinde ik graag in antiekwinkels, op zoek naar iets wat ik mooi vond. Ik ben een keer naar Canada geweest, op familiebezoek. Dat vond ik heel mooi om mee te maken.”

Snoep

Leny Jonker heeft zes, nog jonge, kleinkinderen. Die groeien anders op dan zij. “Vroeger was een heel andere tijd. Tegenwoordig krijgen kinderen thuis snoep. Wij niet, alleen op zondag, met een verjaardag of een feestdag. Wij knabbelden aan een winterwortel. Dat was gezond. De kleding is ook anders. Vroeger droegen de mensen gebreide kousen. Tegenwoordig haalt mijn dochter panty’s. Makkelijk hoor, maar die gaan wel eerder kapot dan de gebreide kousen. Het geloof was ook strenger. Wij mochten op zondag niet fietsen. Zondag was een rustdag leerde ik van mijn ouders.”
Ze vond het een hele eer dat de burgemeester haar kwam feliciteren. “Ik ben dankbaar dat ik deze dag mee mocht maken. Je bent toch een mensje van de dag, hè. Ik heb genoten van mijn verjaardag. Er waren veel mensen en er was lekker eten. Ik geniet eigenlijk van alles. Omkijken naar elkaar vind ik heel belangrijk. En op zijn tijd een grapje. Daar hou ik van.”