Jeanette (links) en Ingrid tijdens de bootcamp (Foto: Alie Engelsman)
Jeanette (links) en Ingrid tijdens de bootcamp (Foto: Alie Engelsman)

Jeanette en Ingrid lopen marathon van New York voor KiKa

Algemeen

DUIVEN/WESTERVOORT - In november 2023 gaan Ingrid Weeda en Jeanette de Lorme samen de strijd aan tegen de kilometers. Ze zullen dan de marathon in New York gaan lopen voor KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij). Op dit moment zijn ze druk bezig om sponsorgeld binnen te halen, via een aantal mooie en bijzondere acties. Zo hebben ze samen een bootcamp georganiseerd, maar ook met het verkopen van stroopwafels, andere lekkere en nuttige dingen en een statiegeldactie halen ze geld binnen voor het goede doel. Jeanette: “De marathon in New York is ons hoofddoel en dat brengt ons op veel mooie sponsorideeën.”

Door Alie Engelsman

Jeanette de Lorme (44) woont in Westervoort, is getrouwd, heeft twee kinderen en werkt in de kinderopvang. Ingrid Weeda woont in Duiven, is eveneens 44 jaar, getrouwd, heeft ook twee kinderen en werkt sinds kort weer in de kinderopvang. De beide vrouwen hebben dus veel gemeen, dat geldt ook voor hun liefde voor hardlopen. Ze kennen elkaar van de middelbare school. Daarna verloren ze elkaar uit het oog. Toen Ingrid twee jaar geleden begon met hardlopen, kreeg ze ineens een berichtje van Jeanette, die haar uitnodigde om eens samen te gaan rennen. Op een mooie zondag in oktober liepen ze voor het eerst samen en nog steeds is de zondag de hardloopdag voor de beide sportievelingen.

Beginneling

Ingrid: “Jeanette heeft mij enorm gestimuleerd in het doorzetten. Ik was nog maar een beginneling in de hardloopsport en dacht dat ik nog niet zoveel aankon.” Jeanette: “Ik zei dan ‘Kom op Ingrid, niet opgeven. Als je al zeven kilometer hebt gelopen kun je die laatste drie er ook wel bij doen’ en dan hadden we wel mooi een afstand van tien kilometer afgelegd. En zo liepen we binnen no-time de afstand van de halve marathon.” Die vooruitgang daagde de dames uit om marathons te gaan lopen. In 2021 liep Ingrid, samen met Jeanette en een vriendin, voor de eerste keer de Two Rivers Marathon in Zaltbommel. Ingrid: “Dat was in coronatijd, dus de officiële marathon werd steeds gecanceld. Maar je kunt de mooie route tussen Maas en Waal wel op eigen houtje lopen door de marathonborden te volgen. Het was een mooie oefening, zonder wedstrijdelement en met alleen aan paar vrienden en familieleden als publiek. Ik liep de marathon toen voor de stichting KWF Kankerbestrijding.” Daarna volgde de marathon in Rotterdam, dit keer wel met duizenden deelnemers en veel publiek. Bij Ingrid begon het te kriebelen. “Ik wilde daarna graag de marathon in New York lopen, maar dan voor Kika, ook omdat iemand 500 euro bood voor het goede doel. Ik vroeg Jeanette of ze met me mee wilde gaan, om als team deel te nemen.” Jeanette, die negen jaar geleden ook al voor KiKa deze marathon heeft gelopen, wilde graag meedoen. “Het was zo’n bijzondere ervaring toen, die marathon in New York. Een mooie, interessante route, waarbij je de tijd vergat en geweldige reacties van het publiek. Ik werd onder andere binnengehaald door een forse zwarte politieman die riep: ‘Come on Jeanet, you can do this.’ Zo geweldig was dat.”

Bootcamp

Inmiddels zijn de dames bezig met sponsoracties. In juni startten ze met de bootcamp, waarbij mensen voor 50 euro 10 lessen kunnen volgen op de dinsdag- en vrijdagavond in het Horsterpark. Jeanette: “We wilden graag iets doen om mensen in beweging te krijgen en we kunnen de deelnemers allebei goed daarin begeleiden. De opbrengst is uiteraard volledig voor KiKa. Mensen kunnen zich overigens nog aanmelden voor onze bootcamp.” Ingrid: “We hebben met een kraam op de voorjaarsmarkt in Zevenaar gestaan en ook in Veenendaal. Twee meiden van 9 en 11 hebben ons belangeloos geholpen. De een maakte hondenkoekjes, de andere mooie kaarsen voor de verkoop. Van verschillende bedrijven kregen we leuke producten die we konden verkopen. We krijgen veel steun vanuit de gemeenschap. Intersport Luising sponsort ons met actieshirt, dat we zelf hebben ontworpen. Daar kunnen mensen hun naam op laten zetten en bedrijven hun logo. Deze worden straks op de officiële RunforKiKa-shirts gezet, die we dragen tijdens de marathon. Koen Luising verraste ons zelfs met een hoodie, toen we op de koude voorjaarsmarkt in Zevenaar stonden.” Jeanette: “We hebben zoveel mooie sponsorideeën. Mijn zoon rijdt door heel Nederland met onze auto. Bedrijven kunnen daar hun logo op laten zetten voor minimaal €100.” Ingrid: “We organiseren op 14 oktober een benefitavond in de Ogtent, die ons de grote zaal belangeloos aanbiedt. We beginnen met een amusementsprogramma vol muziek, zang en toneel en sluiten deze af met een afterparty met life-music. Er zal een loterij zijn en we hebben een kapper bereid gevonden om tijdens de avond gasten te knippen. Ook de opbrengst van de drankjes gaat naar KiKa. Mensen kunnen online kaarten bestellen voor €7,50 of aan de zaal kopen voor €8,50. Verder denken we ook aan een zwartepietenactie en oliebollenverkoop in december.”

Kinderen

Het jaar 2023 zal voor Ingrid en Jeanette vooral in het teken van de marathon staan. “We gaan uiteraard door met onze wekelijkse hardlooprondes. Zo’n drie maand van tevoren gaan we dan serieus aan de slag met trainen en werken aan de conditie. Dat betekent ook letten op de voeding en op tijd naar bed.” Kinderen spelen een belangrijke rol in het leven van Ingrid en Jeanette. Ze noemen hun team dan ook ‘Hart voor kids’. Ingrid: “Een buurjongen kreeg vorig jaar, een week voordat hij 6 jaar werd, vorig jaar te horen dat hij kanker heeft. Het brak mijn hart als ik hem zo zag lopen met een kaal koppie en een sonde in zijn neus. Zo jong nog en al zo hard moeten vechten tegen een vreselijke ziekte. Gelukkig kreeg hij een hele goede behandeling die aansloeg.” Jeanette: “Kinderen moeten gezond en zorgeloos op kunnen groeien. Wij gaan de strijd tegen de kilometers aan, zodat zij de strijd tegen kanker kunnen winnen.”
Meer informatie: https://www.runforkikamarathon.nl/hart-for-kids of de Facebookpagina Ingrid en Jeanette -Run voor Kika – Marathon New York.

Voor € 10 loop je mee in New York