John Kemper: “Ze hebben weleens tegen mij gezegd ‘we moeten jou op de middenstip begraven’.”
John Kemper: “Ze hebben weleens tegen mij gezegd ‘we moeten jou op de middenstip begraven’.”

SC Westervoort bestaat 85 jaar; voorzitter John Kemper is het meest trots op het bijzondere clubgevoel

Algemeen

WESTERVOORT - Vandaag op de kop af 85 jaar geleden zag SC Westervoort het levenslicht. Een feestje dat de club viert met alle leden en vrijwilligers. Zondag 11 september is er een jeugddag met BB Free Style; vrijdag 16 september een knalfeest in zalencentrum Wieleman. Maar eerst blikken we samen met voorzitter John Kemper (62) terug op de rijke historie.

Door Susan Wiendels

Het balletje begint in Westervoort al in de jaren twintig van de vorig eeuw te rollen. ODO, Westervoortse Boys, DWSW en Sint Werenfridus zijn de voorlopers van de huidige derdeklasser. Een saillant detail: ODO speelt haar wedstrijden op een weiland achter Wieleman met een boom in het midden. “Als de bal in de boom belandde, had men even rust”, aldus een oud-speler.

Kampioenschappen

Voorzitter Frits van Essen, secretaris Piet Evers en penningmeester Dut Volman vormen het eerste bestuur van SC Westervoort. Op één van de eerste elftalfoto’s staan mannen als Toon Smink, Berend Brom, Harry Terhaardt en Frits Volman. Zij poseren aan de Veerdam, dan de thuishaven van de club. Kampioenschappen en promoties worden volop gevierd, want feest vieren, dat kunnen ze in Westervoort. In 1949 promoveert SC Westervoort als kampioen naar de eerste klasse van de KNVB-afdeling Arnhem. Vier jaar later wordt opnieuw de kampioensvlag gehesen. Ook in 1974, 1977, 2014, 2015 en recent op 6 juni 2022 zijn de blauwwitten het sterkst. Toch ziet John Kemper (één van) die kampioenschappen niet als hoogtepunt. “Als ik één ding mag noemen, dan is dat wel het bijzondere clubgevoel dat al die jaren bewaard is gebleven”, vertelt hij zichtbaar trots. “Westervoort is zo’n sociale vereniging. Hele families zijn hier van generatie op generatie actief. De club is zo’n belangrijk onderdeel van de samenleving.” 

‘Goed lopend bedrijf’

Kemper spreekt met achthonderd leden, bijna veertig elftallen, tweehonderd vrijwilligers, SESN, een club van honderd, een VUT-ploeg en sponsorgroep B.A.S.N over ‘een goed lopend bedrijf’. Met twee vrouwenteams en vijf meisjeselftallen heeft ook in Westervoort het vrouwenvoetbal een vlucht genomen. Daarnaast wordt het G-voetbal door SC Westervoort omarmd. Kemper: “Ik heb de G-jeugd nog helpen opzetten en het team nog een poosje getraind. Het is geweldig om die blije gezichten te zien. Iedereen wordt gewaardeerd. Ik vind het prachtig om van deze club voorzitter te mogen zijn.” De bijbehorende hamer hanteert hij nu tien jaar. “Maar het wordt tijd voor wisseling van de wacht. In november draag ik mijn functie over aan Marc de Lange. Tien jaar is mooi geweest. Zeker nu er met AVW’66 gesproken wordt over één grote Westervoortse vereniging in de toekomst is het belangrijk dat er iemand voor een langere periode aan het roer van de club staat. Marc is daar de aangewezen persoon voor.”

Middenstip begraven

Dat betekent niet dat hij verloren gaat voor de club. John Kemper zonder Westervoort is als Parijs zonder de Eiffeltoren. Lachend: “Ze hebben weleens tegen mij gezegd ‘we moeten jou op de middenstip begraven’.”
Als tienjarig jongetje meldt hij zich aan de poort van Ponderosa, het veld aan de Hamersestraat. Drie jaar later verhuist hij mee naar sportpark Naederhuyse, waar de club nog steeds speelt. Met een onderbreking van een paar jaar speelt John Kemper bijna twintig jaar in het eerste. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: ruim een kwart eeuw later trekt de Westervoorter nog steeds wekelijks de kicksen aan voor een potje voetbal met zijn veteranenploeg.

Brand

Dieptepunten zijn er natuurlijk ook in de geschiedenis. 29 november 1981 gaat de geschiedenis in als de meest zwarte dag van SC Westervoort als de kantine afbrandt. Wanneer de rookwolken zijn opgetrokken wordt met de hulp van veel vrijwilligers binnen een half jaar een nieuw clubhuis opgebouwd. In de tussentijd stelt AVW’66 haar kantine beschikbaar, een geweldige blijk van broederliefde. Op sportief vlak degradeert SC Westervoort verschillende keren, de club reikt nooit hoger dan de derde klasse KNVB. Wel brengt men verschillende talenten voort. De meeste bekende is doelman Theo Snelders, die zelfs de selectie van het Nederlands elftal haalt. Ook keeper Johan Tukker komt in de jaren zeventig in het betaalde voetbal terecht. Een bekende naam in de geschiedenis is trainer Clemens Westerhof. Uitgerangeerd bij Vitesse, pakt hij in 1988 het trainersvak bij SC Westervoort weer op, een perfecte springplank. Een jaar later maakt hij zijn opwachting als bondscoach van het Nigeriaanse elftal, waarmee hij de Afrika Cup wint en zich plaats voor het WK voetbal in 1994.
Andere bekende trainers uit het verleden: de Duitser Armin Junga, Ron Olyslager en Hans Bleijenberg. De huidige coach is Wim Bleijenberg die met aanwinst Manu Richardson en de teruggekeerde Julian Hensen komend seizoen hoge ogen hoopt te gooien in de derde klasse.

Viering jubileum

Maar eerst wacht de viering van het 85-jarig jubileum. Met een eventuele fusie met AVW’66 als stip aan de horizon misschien wel het laatste jubileum in de geschiedenis van de club. Vanwege de vakantie zijn het feest en de jeugddag verschoven naar september. Jeugdleden van SC Westervoort en AVW’66 kunnen zich voor 6 september aanmelden voorde jeugddag vol voetbalfun, -skills en games via jubileum@scwestervoort.nl. JO O9 tot en met O10 van 14.00 tot 15.30 uur, O14 tot en met O17 van 12.00 tot 13.30 uur en O11 tot en met O13 van 10.00-11.30 uur. Het grote, ouderwetse feest bij zalencentrum Wieleman op 16 september start om 20.30 uur.
Leden en vrijwilligers vanaf zestien jaar kunnen zich ook voor 16 september aanmelden via jubileum@scwestervoort.nl.

Het eerste elftal in 1977, dat kampioen werd na het duel tegen Rijnland: 1-0 winst door een doelpunt van Theo van Workum. Achter: Theo Berns (trainer), Theo van Workum, John Kemper, Peter Smit, Jan Ubing, Remy Basten, Willy Messing, Frans Neijenhuis, Rob GerretzenVoor: Geert Degen, Gerry Bouman, Geert van Weelden, Ben Aling, Bennie Stevens, Jos Brom