"We zorgen ervoor dat de mensen in beweging komen en door het centrum trekken"
"We zorgen ervoor dat de mensen in beweging komen en door het centrum trekken" Foto: Picasa

Waan je in het wilde westen in Muziekstad Zevenaar

Algemeen

ZEVENAAR - Na twee jaar coronaperikelen mag het eindelijk weer. Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 augustus staat Zevenaarin het teken van het country- en westerngevoel. Het Spikker Country en Westernfestival is één van de grotere festivals die Muziekstad Zevenaar jaarlijks organiseert. “Het is het grootste en best georganiseerde country en westernfestival van Nederland,” zegt voorzitter Gerrie Uffing trots. 

Door Alie Engelsman

“Elk jaar komen er duizenden mensen uit Nederland en ook Duitsland op het evenement af. Om zoveel mensen in zo’n goede sfeer te zien genieten van geweldige muziek, dat geeft ons zoveel voldoening.” Bart Knaven, coördinator programmering in de muziekcommissie, beaamt dit. “Persoonlijk vinden we dit ook één van de leukste festivals om te organiseren.”

Bart is al bijna 40 jaar betrokken bij het organiseren van muziekprogramma’s in Zevenaar. “Dat lag eerst, vanaf 1983, in handen van de gemeente Zevenaar en het Algemene Ondernemersverbond Zevenaar. In 1992 is er een stichting opgericht die de muziekfestivals organiseert en dat werd Muziekstad Zevenaar. Gerrie, die al 18 jaar als voorzitter aan de stichting is verbonden: ”Het organiseren van de festival kost veel tijd en energie. We doen dit vrijwillig en echt voor de gemeenschap, maar we beleven er elke keer ook enorm veel plezier aan.” Bart: “We hebben het voortbestaan van het Country en Westernfestival echt aan Spikker Specials uit Zevenaar te danken. Ondernemer Hans Spikker vond het mooi om zijn werknemers te laten genieten van country- en westernmuziek, omdat hij zelf veel van deze muziek houdt. Hij is het festival gaan sponsoren. Daarom hebben we de naam Spikker verbonden aan ons Country en Westernfestival. We moeten het echt hebben van deze sponsoring en zulke betrokken mensen, anders kunnen we zo’n festival niet neerzetten.” 

Drie plekken

Het Spikker Country en Westernfestival vindt op drie plekken in Zevenaar plaats. Het hoofdpodium is op het Raadhuisplein. Gerrie: “Het Raadhuisplein wordt voor de gelegenheid volledig overkapt en we bouwen een houten dansvloer. Er komen veel line dancegroepen op het festival af en er zal veel gedanst worden. Sommige mensen staan gedurende het hele programma op de dansvloer. Het is een prachtig gezicht om naar te kijken.” De optredens op de Muldershof en in de Weverstraat worden wat kleiner en intiemer gehouden. Dat heeft niet alleen te maken met de ruimte, maar het biedt ook mensen die zich niet zo comfortabel voelen bij de drukte op het plein de gelegenheid om toch te genieten van de muziek. Gerrie: “We zorgen er zo ook voor dat de mensen in beweging komen en door het centrum trekken. Ook interessant voor de winkeliers, want tijdens zo’n festivalweekend lopen er zomaar duizenden mensen door de straten van Zevenaar. Het is jammer dat we het niet altijd voor elkaar krijgen dat op de zondag van een van onze festivals de winkels open zijn, want dat versterkt elkaar alleen maar. Gelukkig valt de maandelijkse koopzondag dit jaar trouwens wel in het festivalweekend. We zijn benieuwd hoe dat gaat lopen. Ook de horeca profiteert van het festival. Als we om 23.45 uur moeten stoppen met de muziek zitten bezoekers en muzikanten vaak nog tot in de kleine uurtjes na te genieten op een terras in het centrum.”

Vriendelijke mensen

De aankleding, de leren broeken, de laarzen en de hoeden en natuurlijk de muziek geven je het gevoel dat je echt even in het wilde westen bent. De sfeer tijdens het Spikker Country en Westernfestival is altijd goed. Bart: “De leden van de muziekbands zijn hele fijne en vriendelijke mensen. Je kunt veel met ze bespreken en regelen. De meeste bands blijven hier het hele weekend. Ze kamperen dan onder andere op Camping Rivo Torto in Babberich of op Buitengoed De Panoven. Sommigen brengen hun eigen tipi mee. Veel muzikanten en ook bezoekers komen al meer dan 20 jaar naar het festival. Je krijgt echt een band met ze. Dit jaar zijn er twee bands die afscheid komen nemen van hun fans hier. De band Colonel Hammond`s Four is in 2021 al gestopt maar heeft ons gevraagd of ze hier nog één keer mogen optreden. Dat geldt ook voor het duo Ted & Heleen. Gerrie: “Het mooie aan deze muzikanten is dat ze goed kunnen inspelen op de wensen van het publiek. Ze spelen met gemak verzoeknummers. De bands spelen overwegend muziek uit de jaren 60/70/80. Het valt me steeds weer op hoeveel jongeren ook van deze muziek genieten. Voordat we met de country- en westernmuziek begonnen hier in Zevenaar, was er een periode dat mensen zich minder interesseerden voor orkesten en muziekbands. Het Country en Westernfestival blies de muziekbeleving het weer nieuw leven in. Dat was voor ons ook een verrassing. Mensen in leren pakken en hoeden, we wisten in het begin ook niet wat we er van moesten verwachten, maar het bleek schot in de roos. Dat hadden we nog nooit meegemaakt, er is zoveel eenheid en zoveel plezier onder elkaar op zo’n festival. We bezoeken natuurlijk ook wel andere country en westernfestivals, zoals in de Brabanthallen.”

Gratis

Bart: “En een groot voordeel: voor de meeste festivals betaal je al gauw €15,- entree. Het Spikker Country en Westernfestival is helemaal gratis.”
Windfall opent op vrijdagavond het programma om 20.00 uur in de Vida Studio’s. Op zaterdag wordt er al vanaf 6.00 uur door de commissie facilitair, met medewerking van professionele bedrijven, gebouwd aan de podia in de buitenlucht, zodat het programma om 13.30 uur kan starten. Er wordt dan gefeest tot 23.45 uur. Zondags zijn er optredens van 13.30 uur tot 18.00 uur.
Het volledige programma staat op https://muziekstadzevenaar.nl/evenementen.

Jongere mensen

De organisatie van Muziekstad Zevenaar bestaat uit 14 actieve leden. Gerrie: “De gemiddelde leeftijd van ons team is nu zeventig-plus. We zouden erg blij zijn met jongere mensen die bij ons willen aansluiten. Het organiseren van de muziekfeesten is een grote, maar vooral ook leuke klus. We hebben een muziekcommissie, die momenteel uit vier leden bestaat en een groep facilitair, die alles rondom de evenementen regelt. Voel je je aangesproken om mee te werken aan Muziekstad Zevenaar. Meld je dan aan via de website van Muziekstad Zevenaar.

De sfeer is altijd goed!
Laarzen aan en dansen maar