Josie Jo treedt op in de tuin van de familie Crum-Wolzak.
Josie Jo treedt op in de tuin van de familie Crum-Wolzak.

Vierde editie Muziek in de Tuin Westervoort kent alleen maar winnaars

Algemeen

WESTERVOORT – De vierde editie van Muziek in de Tuin in Westervoort op 12 juni was een groot succes. De opbrengst van € 1.800 ging naar het goede doel: de stichting Kinderwelzijn China. De stichting zet zich in voor het kinderrevalidatieproject Liming in China. 

Door Alie Engelsman

Muzikanten gaven bruisende of juist intieme optredens in verschillende tuinen. Tuineigenaren zorgden, samen met vrijwilligers, voor een mooi decor, herkenbaar door Chinese lampionnen. Ongeveer 200 bezoekers genoten volop van de vierde editie van Muziek in de Tuin. Vooral de balletschool trok veel publiek, familie van de 53 leerlingen die meededen.

Win-winsituatie

Alies Vermeulen is initiatiefnemer van Muziek in de Tuin in Westervoort. Geïnspireerd door Muziek bij de Buren in Arnhem, zoekt ze samen met Inge te Boekhorst (Trio in Petto), de juiste muzikanten en mensen die hun tuin open willen stellen. “Al onze artiesten komen uit deze regio. We willen ze graag een podium geven en zij treden graag belangeloos voor ons op. Een soort win-winsituatie dus. We hadden het programma zo gemaakt dat de mensen op de fiets of wandelend de tuinen konden bezoeken en van zo veel mogelijk optredens konden genieten.” Er waren veel mooie reacties, te veel om allemaal op te noemen. Theo en Lidy Röling stelden hun tuin open voor het publiek. Theo: “We doen ook mee aan de kunstroute in Westervoort. Dit is weer een ander mooi evenement waar we met plezier aan mee doen.” De Salsaband Catambú speelde in de boomgaardtuin van de familie Westerbeek. Oprichtster Marijke Bruin: “We vinden het fantastisch om hier op te treden. Vorig jaar konden we niet meedoen vanwege corona. Het is toch heerlijk om onder de appelbomen op te treden.” De familie Crum-Wolzak deed voor de eerste keer mee. “Natuurlijk is het best spannend, maar we willen onze tuin ook graag aan andere mensen laten zien. Dat dat wordt gecombineerd met een optreden, dat is echt geweldig.” Jorien Aernds (Josie Jo): “Spelen in de buitenlucht, in een tuin of op een festival, is echt mijn ding. Het is intiem en ik kan er mijn eigen nummers spelen.” Bezoekers waardeerden de variatie in de muziek en de tuinen. “Het is prachtig om zoiets in onze eigen buurt te kunnen bezoeken. Zo laagdrempelig en we steunen er ook nog een prachtig doel mee.” 

Band

Stichting Kinderwelzijn China bestaat uit vier moeders die zelf kinderen uit China hebben geadopteerd: Karin Koot, Joke Menger, Greta Rubingh en Alies Vermeulen: “Dat schept een band, maar ook weten we hoe hard hulp nodig is in China. Met deze actie zamelen we geld in voor het kinderrevalidatieproject Liming. Zo kunnen Chinese kinderen met een beperking een volwaardig bestaan krijgen en naar hun eigen school gaan. Anders dan in Nederland ontvangt dit project geen enkele overheidssteun. Daarom willen we ze graag helpen.” Alies Vermeulen vult aan: “Ik ben daar in 2011 geweest met Joke Menger, die ook in ons team zit. Het is geweldig hoe de mensen zich daar inzetten voor deze kinderen. Het was koud in het gebouw toen ik er was, maar je voelde de warmte en de liefde gewoon. Dat is waar we het voor doen.”
De volgende Muziek in de Tuin is op 11 juni 2023.