Schudden voor Gebruik programmeert regelmatig een grote theaterproductie
Schudden voor Gebruik programmeert regelmatig een grote theaterproductie

Schudden voor Gebruik werkt aan nieuwe theaterproductie

Algemeen

LIEMERS - Op eerste pinksterdag gaf de theaterzanggroep Schudden voor Gebruik acte de presence in het Horsterpark in Duiven. Het was de bedoeling dat er buiten, op de vlonder achter het Theepaviljoen, werd opgetreden, maar de stevige regenbuien gooiden roet in het eten. De korte voorstellingen konden gelukkig in het Theepaviljoen plaatsvinden. In vier voorstellingen van een half uur kon het publiek genieten van een gevarieerd programma van Nederlandstalige liedjes, met een flinke dosis theater, als opmaat voor een nieuwe grote productie in 2023.

Door Alie Engelsman 

“Dat we zo dicht op het publiek kunnen zingen is voor ons wel fijn,” grapt Ben Schulte, “maar voor het publiek kan het soms wat bedreigend overkomen.”
Ben Schulte is al 22 jaar lid van Schudden voor Gebruik. Hij was aanwezig bij de oprichting in 1999. “We zijn een 12-koppige theaterzanggroep, zes dames en zes heren. Alle stemmen zijn vertegenwoordigd. Ons repertoire is Nederlandstalig en we zingen uitsluitend a capella.” Luc Zwaanenburg vult aan: “Dat is onze succesformule, waarin ook het spelelement een belangrijke rol speelt.” Luc, die al negentien jaar deel uitmaakt van de groep, komt uit Duiven, Ben uit Westervoort. Ben: “Bij de oprichting was Schudden voor Gebruik echt een Duivense vereniging. Op dit moment komen de leden uit verschillende plaatsen, zoals Nijmegen, Doetinchem, Arnhem en Doesburg.” Wiebe van Bruggen, lid sinds 2019, komt uit Nijmegen. “Maar de fanbase ligt toch wel echt in deze regio,” merkt hij op. “Als we wat verderop willen optreden, moeten we net wat meer moeite doen om publiek te trekken. Maar het kan wel, zoals in Deventer, waar we al paar keer hebben opgetreden in de Nacht van Goud, tijdens de Open Monumentendagen. Dit jaar, op 10 september, we doenweer mee. We zijn daar echt populair aan het worden.”
Schudden voor Gebruik programmeert regelmatig een grote theaterproductie, een avondvullend programma. Naast de vaste muzikaal leider werken ze daarvoor samen met een regisseur, die de liedjes tot een verhaal maakt en de zangers begeleidt in het theaterspel. Luc: “We kiezen elke keer een thema en zoeken daar de liedjes bij uit. We kopen de arrangementen of laten deze in opdracht maken vanuit bestaande muziek.” Ben: “Onze muzikaal leider Elke Jansen heeft ook weleens teksten van schrijver Roald Dahl van compleet nieuwe muziek voorzien en voor ons gearrangeerd.” Wiebe: “Op dit moment zijn de voorbereidingen voor 2023 in volle gang. We hebben nog geen thema, maar er zijn al ideeën. Enkele van de nieuwe liedjes hebben we vanmiddag laten horen. Zo kunnen we zien of het bij het publiek beklijft. De productie voor het nieuwe jaar is dus nog echt work in progress.”

Commitment

Naast de volledige theaterproductie, treedt Schudden voor Gebruik meerdere malen per jaar op met kortere voorstellingen op verschillende andere plekken. Zo hebben ze enkele jaren geleden een project gedaan in samenwerking met de Gelderse Kastelen. Ben: “We hebben een toer gemaakt met een familievoorstelling, de Gruwelijke Rijmen van Roald Dahl, langs zeven verschillende kastelen. We traden per kasteel enkele keren per dag op. Dat was erg leuk om te doen. De locaties waren zo verschillend, op het ene kasteel speelde je in de ridderzaal, in het andere in de gewelven.” Wiebe: “Dat vraagt wel een commitment van onze leden, want ze moeten wel in de gelegenheid zijn om een groot aantal weekenden te spelen. Er is dan ook weinig ruimte voor andere optredens. Maar gelukkig hebben we een fijne en enthousiaste groep.” Andere producties, waar Schudden voor Gebruik met plezier aan heeft meewerkt, zijn die van Muziektheater De Plaats in Arnhem. Ben: “Muziektheater De Plaats is theater op locatie. Dat kan op een balkon zijn, in een nieuwbouwhuis of in een spoortunnel. We hoeven dan ook niet steeds voltallig te zijn.” Luc: “Het voordeel is natuurlijk dat we niet echt een podium of geluidsapparatuur nodig hebben. We zijn wat dat betreft heel flexibel. Dat maakt het voor ons makkelijk om met allerlei producties mee te doen, en ook aan feesten van bedrijven of particulieren kunnen we een bijdrage leveren. Ons eerstvolgende optreden, na de zomerstop, is gepland in het laatste weekend van augustus tijdens de Sonsbeek Theater Avenue.” In de Liemers trad Schudden voor Gebruik onder andere op in de Ogtent in Duiven, het Musiater in Zevenaar en in Huize Vredenburg in Westervoort.

Online

Tijdens corona heeft de theaterzanggroep, die niet in real life kon optreden, niet stilgezeten. Luc: “Het is goed dat je in zo’n periode een band houdt met je publiek, maar ook voor de leden onderling is het belangrijk om in contact te blijven.” Ben: “We hebben online geoefend, nummers solo opgenomen achter de eigen computer en deze gemixt tot een volledige opname.” Luc: “We hadden een prachtig programma voor 2020 met het thema Grof Geschud. Alles was klaar voor de première in maart, maar toen kon het dus niet doorgaan. Corona heeft veel invloed gehad op het verenigingsleven. Sommige zanggroepen zijn daardoor gestopt. Gelukkig hebben wij het als groep overleefd.” Om de impact van corona uit te beelden bracht Schudden voor Gebruik onder andere het lied Aanraking van Yentl en de Boer online uit. Wiebe: “Dat nummer sprak de mensen enorm aan. Het is zo specifiek over de coronaproblematiek: je wilt elkaar wel aanraken en je wilt wel met elkaar repeteren, maar het mag niet. Fantastisch om zo’n nummer uit te voeren.”

Uitdaging

De theaterzanggroep staat op dit moment voor een grote uitdaging. Omdat Elke Jansen gaat stoppen, zal er een nieuwe muzikale leider gevonden moeten worden. Wiebe: “We zijn dan wel geen professionals, maar wel hele goede amateurs. De muzikale leider moet ons kunnen uitdagen om ons naar een hoger plan te brengen, zowel qua zang als qua spel.” Ben: “Onze leden zijn muzikaal onderlegd, maar om het theaterelement er in te brengen, moeten ze loskomen van bladmuziek en genieten van het spel. Het zijn ook 12 individuen, met ieder hun eigen kracht en karakter.” Luc: “We verwachten van onze nieuwe muzikaal leider dat hij/zij harmonieert met de groep en samen kan werken met een regisseur om zo een krachtige theaterproductie neer te zetten. Elkaar blijven uitdagen en prikkelen, daarin zit onze kracht.”

“We zijn een 12-koppige theaterzanggroep, zes dames en zes heren. Alle stemmen zijn vertegenwoordigd."