De winnaar: Bumé Bouw en Onderhoud met Remi Vreuls
De winnaar: Bumé Bouw en Onderhoud met Remi Vreuls

Bumé Bouw en Onderhoud is de meest duurzame ondernemer van 2022

Algemeen

WESTERVOORT - Bumé Bouw en Onderhoud uit Westervoort mag zich ‘de duurzame ondernemer van 2022’ noemen. Zowel de vakjury als de publieksjury gaf dit bedrijf de meeste stemmen tijdens de avond van de duurzaamheid op 12 mei in zalencentrum Wieleman, een initiatief van Ondernemend Westervoort, MKB Duiven en de gemeenten Duiven en Westervoort.

Door Alie Engelsman

Astrid Huitink, directeur van de coöperatieve Rabobank voor de regio Arnhem en omstreken, benoemde vooral de variatie en de creativiteit waarmee Bumé de aandacht voor duurzaamheid laat zien. “Het is natuurlijk jullie core business als bouwbedrijf, maar jullie hebben toch voorbeelden genoemd waarin jullie wel wat verder gingen. Dingen die niet zo voor de hand liggen en die je niet hoeft te doen, hebben jullie consequent doorgevoerd in het bedrijf. Jullie noemen ook het gedragscomponent. Met techniek kun je veel doen, maar uiteindelijk gaat het ook om een bewuste keuze en het betrekken van personeel en klanten daarin.” 
De vakjury vond haar taak best lastig. Er zijn overeenkomsten in de maatregelen, maar met name de drijfveren met betrekking tot duurzaamheid van de drie bedrijven, de motivatie en de uitvoering, bleken verschillend. De jonge ondernemers, de broers Luc en Roel Bleumer, van Volta Energie behaalden een tweede plek. Zij maken een bewuste keuze om via hun product een bijdrage te leveren aan verduurzaming. Daarnaast noemde Astrid de duurzame inzet van mensen. De derde plek was voor Zalencentrum Wieleman, die volgens de vakjury te bescheiden is, maar wel degelijk bij elke stap en aanpassing in het bedrijf nadenkt over hoe die duurzaam in gezet kan worden. Een verhaal dat indruk maakt en vaker verteld mag worden.

Boom

Theo van Baal en de broers Frans en Nico Budel, directeuren van Bumé, ontvingen een prachtige trofee, ontworpen door Remi Vreuls, vwo-leerling aan het Candea College. Remi legt uit hoe hij tot het ontwerp van de trofee is gekomen. “Eigenlijk is een symbool van duurzaamheid een cyclus of een levensloop. Denk maar aan het symbool van recycling, lang houdbaar en onderhoudbaar. Het beeld is een boom geworden, die in een cirkel groeit, met daarbinnen de levenscyclus van de boom.” Met de trofee legt Remi ook het verband tussen de boom en het duurzaam ondernemerschap, waarbij de boom het bedrijf verbeeldt.

Videopresentatie

De Westervoortse wethouder Hans Sluiter verrichtte de aftrap van de avond van de duurzaamheid in Zalencentrum Wieleman in Westervoort. Ruim 50 aanwezigen, overwegend ondernemers, zagen in een videopresentatie hoe de drie genomineerde bedrijven duurzaamheid vorm geven in hun beleid en maatregelen. De avond werd geleid door Sascha Wensveen. Sascha is samen met Paul Haans eigenaar van Koffie Break Video’s, die de videopresentatie maakte. De 13-jarige Jayla Bongers uit Westervoort liet zich in de drie bedrijven rondleiden. Zo hoorde ze van Theo van Baal, van Bumé Bouw en Onderhoud, onder andere hoe het bedrijf het hele pand duurzaam heeft ingericht met zonnepanelen, ledverlichting, bewegingsmelders en meubels van gerecycled materiaal, alle planningen heeft gedigitaliseerd, een wagenpark met elektrische auto’s heeft gerealiseerd en afval gescheiden verzamelt. Bij Volta Energy werd haar verteld dat het bedrijf zich inzet om op een duurzame manier energie te leveren op plekken waar geen energienetwerk aanwezig is, zoals bouwlocaties en tijdens evenementen. Ze zetten hiervoor zonneaggregaten in, die werken op zonnepanelen en batterijen. Deze aggregaten worden gebouwd met zoveel mogelijk duurzaam materiaal. Daarnaast besteden de broers aandacht aan de maatschappelijke duurzaamheid door te werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Martin en Martijn Wieleman heetten Jayla van harte welkom in hun zalencentrum en vertelden haar hoe ze bij elke aanpassing van het bedrijf nadenken hoe ze dat zo duurzaam mogelijk kunnen doen, zoals onder andere bij de warmte- en geluidsisolatie, ledverlichting, groene stroom en energiebesparing, speciale met gas gevulde raamisolatie, een computergestuurd verwarmingssysteem en luchtverversing waarbij de frisse lucht wordt verwarmd of gekoeld. Door deze manier van luchtverversing konden in coronatijd zelfs verenigingen blijven repeteren. Daarnaast besteedt ook Zalencentrum Wieleman veel aandacht aan afvalscheiding. Jayla besloot elk bezoek met de zin: “Fijn om te zien dat ze zich bezighouden met mijn toekomst. Ik hoop dat er nog meer bedrijven volgen. Voor mij is dit al een winnaar.”
Ondernemers Ellen Kooistra van BBA Techniek uit Duiven en Jeroen Zingg van Zingg Chocolaterie uit Westervoort kregen tevens de gelegenheid zich kort te presenteren. Ellen benoemde hoe hele kleine praktische dingen, zoals het hergebruik van dozen als verpakkingsmateriaal, het beperken van papierafval door folders digitaal aan te bieden en het beschikbaar stellen van houtafval aan de scouting kunnen bijdragen aan duurzaamheid. Bij Jeroen gaat het om de vermindering van de uitstoot, het toepassen van ledverlichting en zonnepanelen. Het zijn over het algemeen geen grote investeringen die zich terugverdienen en een positieve bijdrage aan het milieu betekenen.

Juryberaad

Na deze presentaties kregen de genomineerden de gelegenheid om zelf nog een toelichting te geven. Daarna was het aan het publiek om hun stem uit te brengen en ging de vakjury in beraad. Deze bestond uit Gemma Tiedink, wethouder van de gemeente Duiven, Hans Sluiter, wethouder van de gemeente Westervoort, Wim Nabbe van Groene Allianties de Liemers, David Bouman, vrijwillig energiecoach in Duiven en Westervoort en Astrid Huitink. Tijdens de pauze kon de informatiemarkt bezocht worden. Op deze informatiemarkt waren nieuwe producten te zien in het kader van de duurzaamheid. De ‘freshcup’ is een compact schoonmaakapparaat voor mokken, kopjes en glazen. Nu er steeds minder weggooibekers mogen worden gebruikt, is dit apparaat ideaal voor bedrijven, ziekenhuizen en scholen waar koffiezetapparaten staan. Andere innoverende producten komen van Solabcool, gepresenteerd door Ares Systems. Met deze techniek kan, nu de behoefte aan koeling in woonhuizen, kantoren en andere gebouwen steeds groter wordt, warmte die anders verloren gaat, duurzaam worden omgezet tot een koelsysteem. Sunna Energie uit Duiven liet de gratis MKB-tool DEB (Duurzaam Energie Besparen) zien. Sunna Energie adviseert ondernemers in de Liemers over de juiste maatregelen om te voldoen aan de informatieplicht. Ook Willems Technisch Adviesbureau uit Duiven was op de informatiemarkt aanwezig. Bert Jansen van Ondernemend Westervoort vond het een succesvolle avond. “Het moet nog wel wat meer bekendheid krijgen. Dit jaar hebben zich zes ondernemers zich aangemeld. We hopen dat dit gaat groeien en dat we jaarlijks een duurzame ondernemer van het jaar kunnen benoemen.”

De genomineerden en Ellen Kooistra en Jeroen Zingg