Danny en Marcel de Lorijn
Danny en Marcel de Lorijn Foto:

Danny de Lorijn beleeft de American Dream

Algemeen

WESTERVOORT- Twee weken was de 22-jarige Danny de Lorijn thuis in Westervoort. Afgelopen zaterdag stapte hij op het vliegtuig terug naar de Verenigde Staten, waar hij als voetballer droomt van een profcarrière. Zal voormalig AVW’66’er Danny de opvolger worden van Johan Tukker, Theo Snelders en Youri Roseboom die als Westervoortse jongen het betaalde voetbal haalden?

Door Geert Brink

Marcel en Danny de Lorijn. Zo vader zo zoon, of toch niet? Waar Marcel een talentvolle jeugdspeler was die alle selectie-elftallen van RKHVV doorliep en gescout werd door het jeugdplan van de KNVB, regio Nijmegen en al op 17-jarige leeftijd debuteerde in RKHVV 1, was dat bij Danny totaal anders. Danny moest er hard voor werken en tot zijn twaalfde was hij een speler van dertien in een dozijn. Tot zijn toenmalige trainer Danny in de spits zette. Dat was de plek waar Danny zich thuis voelde. Hij scoorde aan de lopende band en werd elk jaar topscorer met een indrukwekkend aantal doelpunten. In zijn eerste jaar als B-speler in de hoofdklasse 40 doelpunten; in het 2e jaar als B-speler zelfs 44 doelpunten, wat de interesse opwekte bij Graafschap, Vitesse en Achilles’29 uit Groesbeek. In 2016 maakte Danny de overstap naar Achilles’29. Ook daar bewees Danny een echte spits te zijn. In zijn eerste jaar in de derde divisie maakte hij vijftien doelpunten en in zijn tweede jaar zelfs 22 doelpunten in de tweede divisie. Achilles’29 ging toen failliet, waarop Danny een aanbieding kreeg van RKHVV, de jeugdliefde van zijn vader. Ook daar ontpopte Danny zich met elf doelpunten in 22 wedstrijden tot een belangrijke speler. Na een matig tweede seizoen met degradatie tot gevolg en een moeizame samenwerking met de trainer besloot Danny daar weg te gaan. Leones uit Beneden Leeuwen was er als de kippen bij om Danny een contract aan te bieden. Het plezier was terug en hij scoorde weer aan de lopende band.
In de periode bij Achilles’29 was Danny al opgevallen bij scoutingbureau Kings Talent, dat hem toen al vroeg of hij belangstelling had om zijn loopbaan in Amerika voort te zetten. Een hele stap op 17-jarige leeftijd. Die vraag kwam op dat moment nog te vroeg. Het scoutingbureau bleef hem volgen en stuurde promotiefilmpjes van zijn tijd bij RKHVV en Leones naar diverse clubs in Amerika. Danny kreeg daarna dertien aanbiedingen, verspreid over heel Amerika. Met inmiddels 21 levensjaren op de teller, hapte hij nu wel toe, uiteraard na overleg met het thuisfront. Na een goed gesprek met de Nederlandse coach, Alex Pama, oud-directeur bij Cambuur, begon zijn Amerikaanse avontuur afgelopen juli bij Life University soccer team Running Eagles in Atlanta. Daar speelt hij in een collegeteam in de Conference League. Zo combineert hij studie en voetbal. Zijn team bestaat uit veel talenten vanuit de hele wereld: Duitsers, een Italiaan, Mexicaan, Braziliaan, Ghanees en zelfs een Zuid-Koreaan. Danny volgt er een hbo-opleiding en alle kosten van studie, kost en inwoning en materiaal worden vergoed. De competitie betreft slechts vier maanden met elke dag trainen en drie wedstrijden per week. De eerste competitie zit erop en Danny maakte meteen indruk met zestien doelpunten in veertien wedstrijden. Hiermee werd hij topscorer van de Conference League en zelfs zesde van heel Amerika op dat niveau. Hierdoor ontving Danny verschillende prijzen, waaronder die van freshman of the Year (beste nieuwkomer). Ook werd hij opgenomen in het first All American team of the Year en in het first team All Conference. Daarnaast staat hij in de top 100 van de meest talentvolle spelers van heel Amerika.
Zijn statistieken zijn natuurlijk ook opgevallen bij diverse profclubs. Vanaf deze week loopt hij stage bij een profclub. Ook volgt er in februari nog een wedstrijd tegen Atlanta United, de voormalige club van Frank de Boer, in het Mercedes stadion. Al met al een droom die niemand voor mogelijk had gehouden en die nog niet ten einde is. Vader Marcel lukte het niet om door te breken in het profmetier door blessures en een onjuiste mentaliteit. Marcel voetbalde later in een vriendenteam van AVW’66 en met vrienden in de zaal bij Gepoco. Voor Danny de Lorijn gloort er wel een profcarrière dankzij zijn doorzettingsvermogen, mentaliteit en de drive om te slagen.