"Dan maakt je hart een sprongetje"
"Dan maakt je hart een sprongetje" Foto:

Jeannette Peters: ‘Zolang lichaam en geest het toelaten, blijf ik vrijwilligerswerk doen’

ma 3 jan 2022, 07:00 Algemeen

WESTERVOORT – De 59-jarige Jeannette Peters is herkenbaar aan haar hart van goud. Daarmee verbindt en helpt ze mensen in haar dorp die het nodig hebben. De vrouw achter de weggeefhoek en inzamelingsacties van Inloophuis De Herberg leeft en geeft.

‘Ring, ring’. Daar gaat de bel aan de Vrouwenslag 15. Een dorpsgenoot komt een tas met voedsel brengen. Blij neemt Jeannette Peters de geste in ontvangst. De oogst: een kerstbrood, chocolaatjes, pasta, ontbijtkoek en wokolie. “Hier kunnen we iemand heel blij mee maken.” Sinds 2013 is de inzamelingsactie van spullen uit kerstpakketten die minderbedeelden goed kunnen gebruiken een groot succes. Jeanette: “Jammer dat dit nodig is, maar het is geweldig om te zien dat Westervoorters nog zoveel voor elkaar over hebben.” In dat jaar sloot de groep ‘Westervoort voor Westervoort’ zich aan bij het Inloophuis en werd Jeannette vrijwilliger. “De eerste keer dat ik bij Inloophuis de Herberg kwam werd ik ontvangen door Corrie Janssen. Dat was een warm welkom.” Rekenen en puzzelen om rond te komen nadenken, piekeren. Leven in armoede. Jeannette is zelf een ervaringsdeskundige en kent de Voedselbank van binnen en buiten. “Toen ik in 2010 alleen kwam te staan, had ik alleen een dak boven mijn hoofd, een bed, maar geen eten.” De eerste keer bij de Voedselbank, schoorvoetend, staat haar nog helder op het netvlies. “Er kwam een vrouw met een zoontje naar buiten. Die was door het dolle, want in het voedselpakket zaten zakjes chips die hij als traktatie kon uitdelen voor zijn verjaardag. Ik voeg hem of hij even wilde wachten. Ik kreeg namelijk hetzelfde pakket en toen heb ik hem mijn chips ook gegeven. Dan maakt je hart een sprongetje.”

Het streven is elk jaar weer om drie inzamelingsacties te organiseren. De huidige inzamelingsactie van kerstpakketten en andere etenswaren loopt tot en met 15 januari. Spullen kunnen ingeleverd worden bij Jeanette aan de Vrouwenslag 15 of op afspraak in Inloophuis De Herberg, Dorpstraat 107. Jeanette: “Alleen géén alcohol en diepvriesproducten.” In januari is de uitgifte. ”Goederen waarvan we niet genoeg voor iedereen hebben worden op lange tafels uitgestald. Hier mogen de mensen dan zelf uit kiezen. Zo krijgt iedereen dingen die zij goed kunnen gebruiken.” De voorbereidingen voor de uitgifte doet Jeannette samen met Editha Peters. “Op de dag zelf zijn we met een geweldig team van ongeveer 25 vrijwilligers bezig.”

Weggeefhoek

Naast coördinator van de inzamelingsactie beheert Jeanette ook de weggeefhoek, die pastor Ria Doornbusch in 2012 opzette. “Zij benaderde in 2013 mijn zoon Evert-Jan. Door zijn enthousiasme ben ik vrij snel daarna beheerder geworden. De opzet was om duurzaam met spullen om te gaan en mensen bij elkaar te brengen.” Dat gebeurt nog steeds op grote school op Facebook. “Als mensen iets kwijt willen of juist iets willen hebben kunnen ze een berichtje plaatsen, zo eenvoudig werkt het.”

Vriendelijk

Westervoort is haar lief. “In 1987 ben ik in Westervoort komen wonen. Ik zou hier niet meer weg willen. Ik woon zeer prettig. We groeten elkaar, maken een praatje en kijken naar anderen om. Over het algemeen zijn de mensen hier erg vriendelijk.” Naast haar vrijwilligerswerk voor de uitgifte en weggeefhoek, is ze ook gastvrouw bij het Inloophuis, wandelt ze met bewoners van de Wilgenpas en is ze mantelzorger. “Zolang mijn lichaam en geest het toelaten, blijf ik vrijwilligerswerk doen, omdat ik hier zelf positieve energie uithaal.
Hierdoor bouw ik sociale contacten op, blijf ik actief en voel ik me nuttig.”