"Ieder mens is evenveel waard"
"Ieder mens is evenveel waard"

Ontmoeten en delen in Inloophuis De Herberg: ‘Weet dat je welkom bent’

Algemeen

WESTERVOORT – Ieder mens, jong én oud, telt bij Inloophuis De Herberg ongeacht geloof of afkomst. Het onderkomen aan de Dorpstraat 107 is een gezellige, gastvrije en vertrouwde plek waar iedereen kan aankloppen voor een praatje, een kop koffie, een luisterend oor of een activiteit. Ontmoeten én delen, daar staat het Inloophuis voor.

Door Susan Wiendels

Gebroederlijk zitten ze op deze woensdagochtend aan de grote tafel. Coördinator Jacqueline Schilling, bestuurslid Lonneke Kosters, gastvrouwen Corry Jansen en Edith Peters, Jeannette Peters, vliegende keep Debbie Cornet en Bert Huijbers die zowel bezoeker als vrijwilliger is. De koffie en koektrommel staan klaar voor bezoekers, maar het is nog vroeg én het coronavirus is niet bevorderlijk voor de bezoekersstatistieken.
Normaal is het Inloophuis op maandag van 19.00-21.00 uur, dinsdag en woensdag van 9.30-12.00 uur, donderdag van 14.00-16.00 uur, en vrijdag van 10.00-12.00 uur geopend; vanwege corona blijven de deuren op maandag en vrijdag voorlopig gesloten. Jacqueline Schilling: “Dat is jammer, maar het is mooi om te zien dat mensen die elkaar kennen van het inloophuis elkaar ook buiten ons om in coronatijd opzoeken of samen dingen ondernemen.” Helemaal sluiten is geen optie. “Juist nu hebben mensen elkaar keihard nodig.”
Ook is recent een tweedehands bakfiets aangeschaft. “We gaan erop uit om mensen te treffen, dan spreek je weer andere mensen.”

Ria Doornbusch

Inloophuis De Herberg wordt breed gedragen binnen de Westervoortse gemeenschap. “Al ligt er voor veel mensen nog steeds de associatie met de Rooms-katholiek kerk”, ervaart Lonneke Kosters. Dat komt niet alleen door de plek van het Inloophuis tegen de kerk aan. Pastoraal werker Ria Doornbusch is in 2012 de kartrekker van het initiatief. Gastvrouw Corry Jansen weet dat nog goed. “We hadden een voorlichting bij het kasteeltje over de aanbouw van de kerk. Ik heb me meteen opgegeven als vrijwilliger.”
Na het vertrek van Ria Doornbusch wordt de bestuursvorm gewijzigd. Het is dan 2016.
Een algemeen stichtingsbestuur van vijf man sterk bestuurt sindsdien het inloophuis en er wordt aansluiting gezocht met andere maatschappelijke en sociale organisaties en kerken in Westervoort. Een grote groep vrijwilligers is actief met het organiseren van activiteiten. De moestuin, uitgifteacties en de Weggeefhoek op Facebook zijn een doorslaand succes.
Jeannette Peters en haar zoon Evert-Jan zijn de mensen achter de Weggeefhoek en de uitgifte acties. Ook dit jaar is er weer een Kerst- inzamelactie.
Jeannette: “Iedereen kan etenswaren inleveren uit hun kerstpakket waar zij niets mee doen. Wij zorgen ervoor dat in januari de producten bij mensen terecht komen die het goed kunnen gebruiken. Inleveren kan nog tot 8 januari.
“Ik hoef hier niets aan te sturen”, vertelt Jacqueline Schilling. Lachend: “Onderschat Jeannette niet, veel mensen kennen haar.” Ook Jeannette dacht destijds dat het Inloophuis ‘iets van de kerk was’. “En ik ben behoorlijk anti-kerk opgevoed door mijn vader.” Eenmaal over de drempel was ze verkocht: “Ik kwam in een warm bad terecht.”
Wat opvalt is de gelijkwaardigheid tussen bezoekers, vrijwilligers en bestuursleden. Jacqueline: “Ik ben samen met mijn collega Maaike Kortleven ondersteunend aan de vrijwilligers. Ik laat mensen vooral in hun kracht en dingen doen waar ze goed in zijn en plezier in hebben. Ieder mens is even veel waard.”