Sterre in actie in de sneeuw
Sterre in actie in de sneeuw

Sterre van den Berg is verknocht aan de lange latten

Algemeen

WESTERVOORT – Als klein meisje verloor Sterre van den Berg (14) in het spoor van zus Iris haar hart aan de skisport. Iris won in 2018 als grootste talent de Liemerse Sportverkiezing. Treedt Sterre op 8 december opnieuw in haar voetsporen? “Dat zou me heel gelukkig maken.”

Een oer-Hollandse meid die succesvol is op de lange latten. Westervoort heeft er opnieuw eentje binnen de gemeentegrenzen: de veertienjarige Sterre van den Berg. Een maand geleden won ze overtuigend in haar categorie U16 de kwalificatiewedstrijd tijdens het Nederlands Jeugdkampioenschap Indoor alpineskiën, waarmee  ze zich kwalificeerde voor het Nederlands Kampioenschap de volgende dag. Daar werd ze verdienstelijk vijfde. Een eerdere topprestatie: tweevoudig Nederlands kampioen in het seizoen 2018/2019, door zowel de reuzenslalom als  het overall-klassement U12 te winnen. De slalom, de reuzenslalom en de Super G zijn de disciplines waarin ze uitkomt.

Iedere m2

“Ja, skiën is mijn lust en leven en ik wil er alles uithalen”, lacht de scholiere van het Candea College, die het leven van een topsporter leidt. Zeker zeventien tot twintig weken is ze vrij van school voor trainingen in het buitenland in de echte sneeuw; in Nederland kent ze iedere m2 van de SnowWorld Landgraaf en Zoetermeer. Het vereist een ijzeren discipline, goed overleg met school en ouders die veel tijd, geld en energie steken in de sportcarrière van hun dochter. Drie randvoorwaarden die goed zijn ingevuld. 

Randvoorwaarden

Vader Remco en moeder Femmy plannen hun hele huishouden om de ski-activiteiten van hun dochter. Door aanpassingen in haar rooster en de medewerking van de docenten kan ze de drukke trainingsweken in de winter combineren met haar vwo-opleiding. “En ik heb met Indoor Ski Arnhem en Kynett.com twee sponsoren”, vertelt Sterre. De bond helpt en faciliteert ook, want Sterre heeft een NOC* NSF sportstatus. “Maar de materialen, trainingen, begeleiding en trainingskampen kosten veel geld. Sponsoren blijven altijd welkom,” zegt ze eerlijk. Ook in deze decembermaand zou ze in Oostenrijk zijn met haar team van Snowsports Academy Racing, maar een lockdown en een sleutelbeenbreuk na een val gooiden roet in het eten. De sleutelbeenbreuk is niet haar eerste blessure. In 2019/2020 kon ze acht maanden niet skiën vanwege een knieblessure. Des te knapper was haar comeback en haar recente succes, waarvoor ze heel wat bloed, zweet en tranen liet tijdens de fysiotherapiesessies. Een topsporter waardig. “Op 20 december moet ik naar de orthopeed. Hopelijk mag ik dan weer skiën en lukt het met Kerst wéll naar het buitenland te gaan.”Maar eerst is er de Liemerse Sportverkiezing op 8 december. Samen met Tom Bramel en Meike van Alken is ze genomineerd voor het sporttalent van het jaar. “Bij de laatste drie. Echt, geweldig, ik stond op het punt om te vertrekken naar Oostenrijk toen ik het hoorde. Ik heb het meteen aan mijn teamgenoten verteld. Die waren al net zo enthousiast.”

De vijfkoppige jury van de Liemerse Sportprijs komt 8 december bij elkaar om zich over de genomineerden te buigen. Daarbij wordt de publieksstem meegeteld. ‘s Avonds worden de winnaars thuis verrast. met de bokaal. Stemmen kan tot 8 december via www.liemersesportprijs.nl.