OBK heeft heel wat oefenuren in het jubileumconcert zitten.
OBK heeft heel wat oefenuren in het jubileumconcert zitten.

Fanfare OBK laat van zich horen met jubileumconcert op 30 oktober

Algemeen

WESTERVOORT – Er zit al meer honderd jaar muziek in fanfare Oefening Baart Kunst. 101 lentes om precies te zijn. Exact een jaar na de koninklijke mijlpaal vindt eindelijk het grote jubileumconcert plaats. Op 30 oktober is het zover in Kulturhus De Nieuwhof. Aanvang 19.30 uur.

Door Susan Wiendels

De jubileumcommissie kan niet wachten tot het zover is. “Eindelijk”, zucht en lacht voorzitter Ronny Arends tegelijkertijd. Samen met Esther Gerretzen, Rene Bosveld, Remco Bosveld, Derkjan de Keijzer, Hans Arends en Rene Bosveld zette hij een reeks van feestelijke activiteiten op om het jubileumjaar 2020 luister bij te zetten. Totdat corona roet in het eten gooide en alles stilviel. Esther Gerretzen: “We hebben alleen het nieuwjaarsconcert voor ouderen op 5 januari uit kunnen voeren; het concert voor de basisschooljeugd op 29 maart kon al niet meer doorgaan.” Dit concert heeft dit jaar inmiddels wél plaatsgevonden. Op 9 juli, bijna zestien maanden later dan de bedoeling was, speelde het grote orkest in de Pals voor meer dan tweehonderd kids. Natuurlijk om hen een leuke middag te bezorgen, maar stiekem hopen Esther en Ronny ook op nieuwe aanwas. “We hebben nu 38 leden en iedereen wordt een dagje ouder. Voor de continuïteit is het nodig dat er jonge mensen bijkomen. Elk kind dat muziekles wil volgen bij ons is van harte welkom.”
Op 30 oktober is het fanfareorkest een jaar na dato aan de beurt voor het langverwachte jubileumconcert. “Een feest der herkenning”, noemen Esther en Ronny het concert. Voor de pauze speelt OBK onder de bezielende leiding van Gido van Schijndel de pannen van het dak met het huidige orkest; na de thee of koffie sluiten 25 oud-muzikanten en de oud-dirigenten Tijmen Botma en Bert Aalders aan. “De eerste repetitie van het reünieorkest bij zalencentrum Wieleman is achter de rug. Geweldig om die sfeer te proeven en de verhalen te horen”, glundert Ronny Arends nog na. Het jubileumconcert is een cadeau aan de Westervoortse gemeenschap en is daarom gratis toegankelijk. Ronny Arends: “Wel moet je je vantevoren aanmelden en is er een coronacheck, exact volgens de regels. Aanmelden kan door een mail te sturen naar jcobk100@gmail.com.Tenslotte bedankt hij de Stichting De Goede Doelen Duiven-Westervoort en het Cultuur- en Erfgoedpact ‘Leven in de Liemers’. “Zonder hun financiële bijdrage hadden we deze happening niet kunnen organiseren.”