Afbeelding

Dickens in de Liemers is publiekstrekker

Algemeen

‘Dickens in de Liemers’ in het Horsterpark vindt dit jaar op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 december plaats. De toegang is alle drie dagen gratis.

‘Dickens in de Liemers’ kwam vorig jaar voor veel Duivenaren ‘uit het niets’. Ineens was het er en bleek het nog een publiekstrekker ook. Naar schatting 10.000 mensen verbleven voor korte of wat langere tijd op het evenemententerrein. Een aantal dat voor dit jaar als ondergrens geldt.

Nostalgische kerstmarkt

Maar wat is ‘Dickens in de Liemers’ eigenlijk? We doen een poging. Een publieksevenement, dat in ieder geval. Een soort nostalgische kerstmarkt ook. Een markt met kramen (lees: complete paviljoens) en theateroptredens, waarop je met een dikke jas aan heerlijk kunt ronddwalen en her en der wat kunt eten en drinken.

Typerend is natuurlijk, de naam zegt het al, die typische Dickenssfeer. Een sfeer die samenhangt met het begrip ‘boeren, burgers en buitenlui’. Lichtjes en vuurkorven, de geur van punch, gepofte kastanjes, marshmallows en glühwein, gezellige koormuziek en kerstliederen, en een verdwaalde straatmuzikant die overal opduikt. Maar ook kastanjeverkopers, schoorsteenvegers, schoenpoetsers, deftige notabelen met hoge hoeden, kantoorklerken en zwervers die bedelen om geld. En er is een levende kerststal. Sfeer, sfeer en nog eens sfeer, daarom draait ‘Dickens in de Liemers’.

Charles Dickens

Voor wie het niet (meer) weet: Charles Dickens (1812-1870) was een populaire Engelse schrijver in het Victoriaans tijdperk, de regeerperiode van koningin Victoria. Bekende boeken van hem zijn ‘A Christmas Carol’, ‘The Pickwick Papers’, ‘Oliver Twist’, ‘David Copperfield’ en ‘A tale of two cities’.

En dan is er nóg iets bijzonders aan ‘Dickens in de Liemers’. De connectie met de mensen met een geestelijke beperking die in het theepaviljoen in het Horsterpark werken. Een doel op zich is om meer binding tot stand te brengen tussen hen en de bewoners van de Liemers. Gelijk het eerste jaar beantwoordde het evenement al helemaal aan de verwachtingen. De medewerkers van het theepaviljoen ervoeren ‘Dickens in de Liemers’ als ‘hun’ activiteit en dat gaf ze een enorme boost.

Verkeerschaos

Na het succes van vorig jaar is ook de gemeente Duiven door de bocht. ‘Dickens in de Liemers’ wordt uitgebreid gefaciliteerd. In overleg met de organisatie is onder meer een verkeerscirculatieplan gemaakt. Dit om de verkeerschaos die vorig jaar ontstond als gevolg van het slechte weer te voorkomen (tientallen auto’s kwamen vast te zitten in de modder en moesten met sleepwagens worden ‘bevrijd’).

In het rijtje ondersteuners, met vrijwilligers, de gemeente en fondsen, staat ook het bedrijfsleven. Meer dan vorig jaar werken ook bedrijven mee aan ‘Dickens in de Liemers’. Organisator André Oudendag: “Het evenement heeft een hoge gunfactor en er komen veel mensen. Daar liften bedrijven graag op mee. Wat ook meespeelt, is dat het een sociaalmaatschappelijk evenement is zonder winstoogmerk. Als je als bedrijf maatschappelijk verantwoord wilt ondernemen, mag je niet ontbreken bij ‘Dickens in de Liemers’.” Kijk voor meer informatie op www.dickensindeliemers.nl