Afbeelding

Prachtig tijdsbeeld van Westervoort

Algemeen

De kerstmarkt op vrijdag 16 december op het Dorpsplein bij De Wyborgh is dit jaar extra aantrekkelijk. In de passage van het winkelcentrum wordt een film vertoond van Westervoort uit 1964. De film geeft een prachtig tijdsbeeld van het dorp in die jaren, ver voordat Westervoort door de rijksoverheid als ‘groeikern’ werd aangewezen.

De film is gemaakt door een onbekende filmmaker. Iemand die in de jaren zestig van de vorige eeuw meerdere dorpen in de Liemers en de Achterhoek met een film ‘portretteerde’. Films die vanwege alle veranderingen alleen maar aan kracht hebben gewonnen de afgelopen jaren.

‘Westervoort in 1964’ kwam nog niet zo lang geleden in het bezit van de Historische Kring. De kwaliteit was niet best, maar daar is met behulp van moderne technieken het nodige aan gedaan. Frans Brink van de Historische Kring: “De kwaliteit is nu echt heel behoorlijk. Zowel voor oud-Westervoorters als voor mensen die na 1964 in Westervoort zijn komen wonen is de film de moeite van het bekijken waard. Je krijgt een prachtig tijdsbeeld van meer dan vijftig jaar geleden.”

De film is door leden van de Historische Kring onder leiding van Jan Smink van ondertiteling voorzien.

Oud-Westervoorters die in de film voorkomen worden met naam genoemd. Zo ontstaat een mooie impressie van het dagelijks leven. Frans Brink: “Op sommige momenten zie je dat de film een beetje is geregisseerd, maar doet er geen afbreuk aan. De fanfare en andere verenigingen komen voorbij en Westervoorters die nu rond de zestig en ouder zijn. Heel leuk.”

De film bestaat eigenlijk uit twee films van beide ongeveer een half uur. Ze zullen tijdens de kerstmarkt op 16 december vanaf 16.00 uur onafgebroken worden vertoond. Daartoe wordt in de passage in de buurt van de Hema een soort minibioscoop ingericht met een groot beeldscherm.

Zoals ieder jaar stelt Frans Brink tijdens de kerstmarkt in het Westervoortse dorpscentrum ook weer een deel van zijn verzameling oude ansichtkaarten van Westervoort en Arnhem ten toon.