Monique Disteli, Paul Scheers en Martijn Wieleman:
Monique Disteli, Paul Scheers en Martijn Wieleman: "Over vijf jaar moeten metalliefhebbers uit het hele land blind een kaartje kopen voor het festival bij Wieleman, omdat ze weten dat we hier een topavond neerzetten."

Weer metalfestival in Westervoort

Algemeen

Ondanks het feit dat er een dik pak sneeuw lag, was het eerste metalfestival in zaal Wieleman op 13 januari van dit jaar een groot succes. Precies een jaar later, op zaterdag 13 januari 2018, wordt de tweede editie gehouden: ‘No Sleep ‘Till Wieleman 2’. De organisator is opnieuw Westervoorter Paul Scheers.

Paul Scheers is niet zomaar ergens aan begonnen. Hij wil écht iets neerzetten op het gebied van metal in Westervoort. Hij zegt het zo: “Over vijf jaar moeten metalliefhebbers uit het hele land blind een kaartje kopen voor het festival bij Wieleman, omdat ze weten dat we hier een topavond neerzetten.” Over het verwachte aantal bezoekers tegen die tijd wil Paul Scheers zich ook wel uitlaten: “Dan moet je denken aan zo’n duizend. Dat kán bij Wieleman. Nu al gaan we naar twee podia in twee zalen en als we willen kunnen we naar drie.”

Het moge duidelijk zijn dat Paul Scheers (50) een metalfan is. De geboren Arnhemmer (die al bijna zijn hele leven in Westervoort woont) groeide op met keiharde metalmuziek en de liefde ging nooit over. Paul: “Metal komt voort uit de hardrock. De hardere vorm eigenlijk. Van Halen en Kiss zijn bekende namen uit de begintijd van de heavymetal. Bands die nog steeds optreden.”

Toen hij plannen maakte voor het organiseren van een metalfestival, vond hij bij Wieleman een gewillig oor. Inmiddels is Martijn Wieleman toegetreden tot het organisatiegroepje, net als Pauls vrouw Monique Disteli. Het ‘No Sleep ‘Till Wieleman 2’-festival van 13 januari hebben ze staan als een huis. Van 15.00 uur tot 01.00 uur treden maar liefst elf bands op. Het is niet alleen maar keiharde muziek, er is ook aandacht voor lekker eten en drinken, kunst, cultuur en merchandise.

Met elf band is het muzikale metalaanbod zeer breed. Opkomende Nederlandse bands als Ashes of Many, Female Fronted Izegrim en Distillator zijn vastgelegd, maar ook de coverbands Thrashcan en The Horsemen, die zorgen voor een vleugje tachtiger jarennostalgie. Verder zijn er de folk/viking-metal van Myrkvar, de snoeiharde meezingers van De Grote Boodschap en de ongepolijste muziek van Noisepicker. Het elftal bands wordt gecompleteerd door Diggeth, het Franse E-Force (met populaire trashmetal) en de internationaal bekende death-metalband Sinister. Paul Scheers: “Sinister is de hoofdact. Echt een topband. Ik ben er trots op dat we die hebben kunnen halen. Financieel kan het met de kaartverkoop en sponsoring waarschijnlijk niet helemaal uit, maar dan leg ik het verschil uit eigen zak bij.”

Kaartjes voor ‘No Sleep ‘Till Wieleman 2’ à 22,50 euro zijn te bestellen op www.nosleep.nl/tickets/. Vanaf vrijdag zijn ze ook te koop bij Cigo in De Wyborgh. Paul Scheers rekent op ongeveer 500 bezoekers.