Siard de Meijer van Natuurmonumenten:
Siard de Meijer van Natuurmonumenten: "Ons uitgangspunt is het opkrikken van de natuurwaarde van het gebied."

‘Bult van Putman’ wordt wandelpark

Algemeen

Zoals gemeld in de krant van vorige week is Natuurmonumenten sinds kort eigenaar van twee terreinen in Westervoort. De zogenaamde ‘Bult van Putman’ en het naastgelegen terrein dat bekend staat als de ‘kleiputten van Westervoort’. Maar wat wil Natuurmonumenten precies met het gebied?

Natuurmonumenten en de ‘Bult van Putman’. Het lijkt een onmogelijke combinatie. Een organisatie die tot doel heeft de natuur te beschermen, die eigenaar wordt van een voormalige vuilstort. Want dat is de op de grens met Duiven gelegen ‘Bult van Putman’.

“Die vraag had ik natuurlijk verwacht”, zegt Zevenaarder Siard de Meijer (23) van Natuurmonumenten. Hij legt uit hoe het zit. “In tegenstelling tot het kleiputtengebied dat we hebben gekocht van BPD Ontwikkeling, is de ‘Bult van Putman’ ons geschonken door de Putman Groep. Maar eigenlijk zijn wij alleen eigenaar van de toplaag ervan. Alles wat daaronder zit is van de provincie Gelderland en die blijft er ook verantwoordelijk voor.”

De stort van Putman was van 1979 tot 1990 in gebruik. Naar schatting ligt er onder de afdeklaag van bentoniet (een soort klei) drie miljoen kuub afval. Dat klinkt niet ‘fris’, maar Siard de Meijer wordt er niet onrustig van. “Het feit dat er op en rondom de bult reeën, dassen, vossen, hazen en buizerds worden gesignaleerd, geeft aan dat de fauna er levendig is. Hetzelfde geldt voor de flora.”

En dus wil Natuurmonumenten met het gebied aan de slag. Het moet een recreatiegebied worden in de vorm van een wandelpark. Voor inwoners van Westervoort en Duiven, maar ook voor werknemers van de bedrijven die zijn gevestigd op het nabij gelegen bedrijventerrein Centerpoort. Over de inrichting van het terrein (de ‘Bult van Putman’ én het kleiputtengebied) mogen bewoners van Westervoort meepraten. Dat kan tijdens een informatiebijeenkomst op woensdag 12 december bij Wieleman. Siard de Meijer: “Ons uitgangspunt is het opkrikken van de natuurwaarde van het gebied. Door te verschralen hopen we bijvoorbeeld dat op de bult bloemrijk grasland ontstaat. Verschralen wil zeggen dat er minder voedingsstoffen in de bodem komen, waardoor het bodemleven zich kan ontwikkelen en de oorspronkelijke vegetatie weer een kans krijgt.”

De informatieavond is vooral bedoeld om te bepalen waar paden en bankjes komen. Siard: “Dat willen we doen samen met bewoners. In principe ligt nog niets vast, maar de ideeën moeten wel passen binnen de kaders van Natuurmonumenten. Het wordt een wandelgebied, dus met plannen voor een speeltuin, een restaurant of een mountainbikeroute hoeft niemand aan te komen. Dat gaat sowieso niet gebeuren. Maar verder horen we graag hoe bewoners van Westervoort over de inrichting denken.”

De bijeenkomst bij Wieleman begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Natuurmonumenten rekent op zo’n 50 bezoekers. Vooraf aanmelden per email wordt op prijs gesteld: infoveluwezoom@natuurmonumenten.nl.