Afbeelding

Kleine zelfstandige ‘in de voeten’

Algemeen

Zelfstandigen zonder personeel, zzp’ers, zijn er tegenwoordig in overvloed. Allemaal kennen ze de voor- én nadelen van het zelfstandigenbestaan. Eén van die velen is Diana van der Lee (54) uit Westervoort, eigenaar van Pedicurepraktijk Sanofoot.

Waarom ben je voor jezelf begonnen?
Diana van der Lee: “Aanvankelijk deed ik heel iets anders. Ik was preventie-assistente bij een tandartsenpraktijk. Op een gegeven moment stopte de pedicure van mijn toenmalige schoonmoeder. Pedicure leek me wel wat en de kinderen waren al wat groter. Ik ben de opleiding gaan doen en ambulant gaan werken. In eerste instantie voor vrienden en bekenden. Omdat ik het leuk vond heb ik ook allerlei aanvullende opleidingen gedaan: voor mensen met diabetes en reuma en ik ben ook oncologisch en medisch pedicure. Nadrukkelijk geen cosmetisch pedicure. Nagels lakken bijvoorbeeld is niet mijn ding.”

Wanneer werd het serieuzer en ben je echt als zzp’er gaan werken?
“Tien jaar geleden toen dokter Jeukens van Het Slag 23 vertrok naar Gezondheidscentrum Rozet. In de ruimte die vrij kwam heb ik me officieel gevestigd met Pedicurepraktijk Sanofoot. De eerste vijf jaar heb ik het gecombineerd met mijn werk bij de tandartsenpraktijk.”

Daarna ging het zo goed lopen dat je volledig als pedicure verder bent gegaan?
“De reden om me helemaal op het pedicurevak te richten was dat ik vijf jaar geleden een praktijk in Oosterbeek kon overnemen. Ik heb daar wel flink over zitten dubben. Maar ik dacht: ‘had ik maar is verloren spijt’. Dus heb ik het gedaan. Ondernemen is nu eenmaal soms ook risico’s nemen.”

Het is goed uitgepakt?
“Ja. Na de overname van ‘Oosterbeek’ ben ik gestopt met naar mensen toe gaan. Ik werk nu de helft van de week in mijn praktijk in Westervoort en de helft van de week in die in Oosterbeek. De cliënten zijn heel verschillend. Opvallend vind ik dat mensen in Oosterbeek over het algemeen minder van je aannemen. Eerlijk gezegd voelt het in Westervoort meer als mijn toko.”

U behandelt veel mensen met chronische voetklachten, vaak als gevolg van een ziekte.
“Ik noem dat mensen met risicovoeten. Bij het minste of geringste hebben ze last van of verwondingen. Een goede voetverzorging is dan heel belangrijk. Het is fijn om die mensen te kunnen helpen.”

Zit voetverzorging eigenlijk in het basispakket van de ziektekostenverzekering?
“Nee, en dat is ook gelijk het grootste probleem waar ik tegenaan loop. Mensen die niet zonder pedicure kunnen, maar het niet kunnen betalen. Die groep probeert er met beperkte middelen het beste van te maken. Het betekent vaak dat ze af en toe komen, met als gevolg dat je in één of twee behandelingen de hele boel op orde moet zien te brengen. Dat is lastig, maar gelijk ook een uitdaging.”