Foto gemaakt tijdens de opnamen in de Werenfriduskerk.
Foto gemaakt tijdens de opnamen in de Werenfriduskerk.

Toch kerstoptreden koor OoJeeKaaWee

Algemeen

Er was eens… Het JongerenKoor Westervoort. En later de voortzetting ervan: het OoJeeKaaWee. Omdat het aan aanwas ontbreekt, treedt het oud-jongerenkoor-Westervoort de laatste jaren alleen nog op met kerst in de Werenfriduskerk. De kerk puilt dan steevast uit met meer dan 500 mensen. Maar niet dit coronajaar. Het nummer ‘Oh Holy Night’ van het koor kan wel online worden beluisterd.

Leerkracht Willem Jan Schuurman van basisschool De Brug in Westervoort is aan het werk en heeft eigenlijk geen tijd. Voor een toelichting echter op de verrassing van het OoJeeKaaWee máákt de oud-dirigent tijd. “Dit is zo bijzonder, zo mooi. Ik raad iedereen aan hiernaar te luisteren.”

Wat is het geval? De rooms-katholieke Werenfriduskerk aan de Dorpstraat 109 heeft een rijke traditie als het gaat om kerstvieringen. Het begon in 1966 met het JongerenKoor Westervoort. Willem Jan Schuurman was onbezoldigd dirigent van 1982 tot 1997. Rond de eeuwwisseling stierf het koor een zachte dood, maar oud-leden vormden vanaf 2004 ieder jaar met kerst het OoJeeKaaWee. Succes gegarandeerd.

Dit jaar zou het laatste jaar zijn dat het koor optreedt. De Werenfriduskerk sluit volgend jaar noodgedwongen haar deuren. Helaas gooit het coronavirus roet in het eten. Paul McQue en Karin van Dijk echter hadden een idee. Paul is de ‘leading man’ van het combo dat het OoJeeKaaWee begeleidt, Karin de zangeres. Ze stelden voor het wereldberoemde kerstnummer ‘Oh Holy Night’ op te nemen in de studio van Paul in Westervoort. Zo gezegd zo gedaan. Het resultaat is volgens Willem Jan Schuurman ‘fantastisch’. Iets later heeft hij het zelfs over ‘fabelachtig’.

Willem Jan (63): “We gingen er allemaal van uit dat dit jaar ons laatste kerstoptreden zou zijn in de Werenfriduskerk. Daar wilden we iets moois van maken. Nu dat niet door kan gaan is dit het best denkbare alternatief. Paul heeft een muziekband gemaakt en vervolgens hebben we alle koorleden benaderd met de vraag of ze zin hadden om mee te doen. Ze waren zonder uitzondering enthousiast. Paul heeft ze daarna één voor één, coronaproof dus, uitgenodigd in zijn studio om de band in te zingen. Toen dat was gebeurd heeft hij het bewerkt tot één geheel. Het is echt fantastisch geworden. Een herinnering voor het leven voor iedereen die eraan heeft meegewerkt.”

Vanaf morgenavond 19.00 uur (kerstavond, donderdag 24 december) kan ‘Oh Holy Night’ van het OoJeeKaaWee worden beluisterd via Facebook (zoek op: GardenStudioRecordingSessions). De muziek is gecombineerd met een video-opname. Willem Jan Schuurman daarover: “Eerder deze maand op een zondag zijn we daarvoor allemaal naar de kerk gekomen. Keurig op anderhalve meter afstand van elkaar zijn opnamen gemaakt van koorleden die playbackten. Muziek en beeldopnamen vormen een prachtig geheel. De preview is de afgelopen dagen al heel vaak bekeken. Je mag gerust weten: ik krijg er kippenvel van.”