College beraadt zich over Rode Dorp

Algemeen

Een door de gemeenteraad aangenomen motie verplicht het Westervoortse College van B&W zich opnieuw te beraden over de toekomst van het zogenaamde Rode Dorp (‘Rooie Darp’ in dialect) aan de Vredenburgstraat. Eigenaar woningcorporatie Vivare wil de zes huizen (drie tweekappers) slopen en op diezelfde plek nieuw bouwen. Vier van de zes bewoners zijn daar faliekant op tegen.

Bewoner Adrie van der Horst is de aanjager van de bewoners die pleiten voor renovatie in plaats van sloop en vervolgens nieuwbouw. Met het argument van Vivare dat renovatie niet kan (de huizen zouden té verouderd zijn) is hij het niet eens. Bovendien, stelt Van der Horst, hebben we het over lokaal cultureel erfgoed. Daar is volgens hem al genoeg van gesloopt. De bewoner vindt met dat argument de Historische Kring aan zijn zijde. “Een beeldbepalend stukje Westervoort”, zei voorzitter Joop Schuilenburg over het Rode Dorp in deze krant.

Die breed levende opvatting stond aan de basis van een door Groen Links, CDA en VVD ingediende motie, waarin het college wordt opgeroepen haar beslissing om in te stemmen met sloop te herroepen. Werk aan de winkel voor wethouder Hans Sluiter.

Hoe staat het ervoor?
Hans Sluiter: “We worden gedwongen een heroverweging te maken en dat zijn we aan het doen. Ik heb gesproken met Vivare, met meneer Van der Horst en met bewoners die wel voorstander zijn van sloop en daarna nieuwbouw. Ik heb nu vakantie, maar in januari ga ik ermee verder. Eind januari, begin februari hoop ik er in de gemeenteraad op terug te kunnen komen.”

Wat vindt u van het argument dat lokaal cultureel erfgoed behouden moet blijven?
“Dat moet zeker worden meegewogen. Natuurlijk is het mooi als cultureel erfgoed in stand blijft. Maar kan dat in dit geval? En tegen welke prijs? Toekomstbestendigheid komt op de eerste plaats en Vivare stelt ronduit dat renoveren niet meer mogelijk is. Laten we trouwens niet vergeten dat het in eerste instantie een kwestie is tussen verhuurder en huurders.”

Volgens meneer Van der Horst is er sinds 1981 voor geen cent meer aan de huizen verspijkerd. Ze zijn jarenlang zwaar verwaarloosd. Dan mag er nu wel wat wel extra geld voor renovatie beschikbaar komen, vindt hij.
“We hebben te maken met de situatie van dit moment. De huizen zijn slecht. Opknappen klinkt leuk en romantisch, maar als je daarna nog iedere nacht in een steenkoude kamer moet slapen is dat toch niet echt aangenaam. Niet voor niets zijn de bewoners van twee van de zes huizen wél voor sloop en aansluitend nieuwbouw.”

Als ik u zo hoor bent u niet van plan ervoor te gaan liggen?
“Dat is te kort door de bocht. Ik noem alleen wat dilemma’s die het tot een ingewikkeld vraagstuk maken. Het erfgoedargument en het menselijke aspect raken me wel degelijk. Ik januari ga ik ermee verder. We zullen zien hoe het uitpakt.”