SKW gaat, Santé Partners komt

Algemeen

Vanaf 1 januari 2021 neemt Santé Partners het jongerenwerk en de opdracht om activiteiten te ontplooien op sociaal-maatschappelijk vlak over van Stichting Kulturhus Westervoort.

Santé Partners zet deze activiteiten voort in samenwerking met Mikado, dat onderdeel is van deze ‘samenwerkingspartner in jeugdgezondheid, zorg, wonen en welzijn in de lokale omgeving’. Doel van de verandering is het borgen van de continuïteit van de maatschappelijke activiteiten en het jongerenwerk. Wethouder Hans Sluiter heeft er vertrouwen in. “Met Santé Partners werken we al langer samen. We beschouwen het als een betrouwbare partner.”

Het balletje ging rollen toen het bestuur van Stichting Kulturhus Westervoort (SKW) begin dit jaar haar opdracht teruggaf aan de gemeente. Waarnemend-voorzitter Nico Brinkhuis zei daarover destijds in deze krant: “We voelen ons aan het lijntje gehouden. Het duurt en het duurt allemaal en we komen geen steek verder.” 

Samen met de gemeente ging SKW op zoek naar nieuwe bestuursleden, maar de oplossing is nu gevonden in het inhuren van Santé Partners.

Extra geld, de wens van SKW, komt er niet. Westervoort heeft het financieel al zwaar genoeg en staat niet voor niets onder curatele van de provincie. De zorgkosten rijzen de pan uit. Sluiter: “We hebben geen extra potjes. Santé Partners moet het doen met de subsidie die eerder naar SKW ging.”

Vorige week nam het SKW-bestuur (Nico Brinkhuis, Tom Kemperman, Charlotte de Groot en Didy Heesen) afscheid. ‘Met gemengde gevoelens’, schreef het bestuur in een brief.

De Nieuwhof koos in 2013 voor het uit Scandinavië overgewaaide ‘concept Kulturhus’. De gedachte daarachter is een tastbaar en bruisend gemeenschapsgebouw, waarin van alles gebeurt en allerlei partijen samenwerken. Het lukte SKW onvoldoende invulling te geven aan het concept. Daarom volgde een ‘herijking’ van de visie. De bedoeling was van het Kulturhus meer een echt dorpshuis maken. Ook in die opdracht is SKW niet helemaal geslaagd. Toch schrijft het bestuur in haar afscheidsbrief: ‘Een samenwerking met soms wat hobbels en gedoe, maar ook een die ons heeft gebracht waar wij nu met z’n allen staan: een professionele organisatie die met al z’n activiteiten van toegevoegde waarde is voor de inwoners van Westervoort’.