V.l.n.r.: Ton Rietbergen, Willem Diepenbroek, Hans Elferink, Peter Simon, André Oudendag, Jan Buijs en Philip Wenting.
V.l.n.r.: Ton Rietbergen, Willem Diepenbroek, Hans Elferink, Peter Simon, André Oudendag, Jan Buijs en Philip Wenting. Foto:

‘Zorgkanjers’-dagen: iedereen doet mee

do 23 sep 2021, 07:44 Algemeen

Een soort ‘bedankdag’ voor zorgmedewerkers uit de gemeenten Duiven en Westervoort, die ons door de coronapandemie hebben gesleept. Dat was het idee in februari van dit jaar. Er werden twee dagen geprikt in juli, maar diezelfde corona gooide roet in het eten. Nu gaat het toch gebeuren: vrijdag 24 en zaterdag 25 september in het Horsterpark: de ‘Zorgkanjers Bedankt!’-dagen.

Enthousiasme is het handelsmerk van organisator André Oudendag. Maar nu, vlak voor de ‘Zorgkanjers Bedankt!’-dagen, doet hij er nog een schepje bovenop. “We staan er hartstikke goed voor. Alles is geregeld en financieel is het rond. Op beide dagen verwachten we zo’n 200 zorgmedewerkers, die we een leuk programma voorschotelen. We hebben er zin in!”

Met ‘we’ bedoelt André Oudendag de vrijwilligersgroep die ieder jaar in december in het Horsterpark ‘Dickens in de Liemers’ organiseert. Dat evenement opende de Duivenaar de ogen: het Horsterpark is dé ideale evenementenlocatie. Zeker het gebied rond het theepaviljoen, waar bijvoorbeeld ook krachtstroom beschikbaar is.

Het idee voor een gratis bedankfeestje voor zorgmedewerkers legde André Oudendag in de week bij mensen in zijn directe omgeving. Die reageerden zonder uitzondering positief en een halfjaar later is het zover. De ‘Zorgkanjers Bedankt!’-dagen staan op het punt van beginnen.

André: “Denk niet dat het allemaal van een leien dakje is gegaan. Met name de financiering (er wordt gewerkt met een begroting van 25.000 euro, red.) heeft me heel wat hoofdbrekens gekost. Dat had ook te maken met corona. Bedrijven hielden hun hand op de knip. Toch is het langzaamaan gaan leven en uiteindelijk is de hele gemeenschap er achter gaan staan. Zeker de laatste weken hebben we uit alle hoeken en gaten hulp gehad. Iedereen doet mee en helpt elkaar.”

Als voorbeeld geeft André Oudendag de actie van horecaondernemers uit de gemeenten Duiven en Westervoort om samen de catering voor hun rekening te nemen. André: “Echt geweldig. Alle bezoekers krijgen een fantastische maaltijd voorgeschoteld.”

De ‘Zorgkanjers Bedankt!’-dagen vinden plaats in en rond een grote, prachtig aangeklede tent. Er komen een speciale zorgkanjerstoegangspoort en een aparte ontvangstruimte. Op beide dagen begint het feest om 17.30 uur met een inloop. Rond 18.00 uur zijn er enkele toespraken (onder anderen de burgemeesters) en er wordt getoast op een toekomst zonder corona. Daarna is er muziek (onder meer popkoor Repeat werkt mee) en vanaf ongeveer 19.00 uur wordt er gegeten. Het diner loopt over in een gezellig samenzijn dat tot circa 22.00 uur duurt.

De anderhalve meterregel is binnen de vergunning niet van toepassing. Wel moet iedereen die zich heeft aangemeld bij binnenkomst een QR-code of testbewijs laten zien.

Nog iets? André: “Ik denk dat ik mijn punt wel heb gemaakt. Het wordt een superleuk, bijzonder feestje.”