De Westervoortse kermisgangers hebben na de bekendmaking de kermisvlaggen meteen uit de kast gehaald. V.l.n.r.: Ferdinand van Oord, Susan Worm, Martin Wieleman, Debbie Veldink en Kees Krechting. Voor: Arjan Hetterschijt (l) en Tim Koenen.
De Westervoortse kermisgangers hebben na de bekendmaking de kermisvlaggen meteen uit de kast gehaald. V.l.n.r.: Ferdinand van Oord, Susan Worm, Martin Wieleman, Debbie Veldink en Kees Krechting. Voor: Arjan Hetterschijt (l) en Tim Koenen. (Foto: Piet Wijnands)

De Westervoortse kermis gaat door!

do 23 sep 2021, 07:42 Algemeen

De kogel is door de kerk: de kermis in Westervoort gaat definitief door. Van zaterdag 2 t/m dinsdag 5 oktober. De persconferentie van het kabinet op 14 september (vanaf 25 september komt een eind aan het anderhalve metertijdperk) en een positief besluit van de gemeente, zetten alle seinen op groen. Nou ja, een heleboel seinen.

Met controles zullen we voorlopig nog wel moeten leren leven. Onbeperkt feesten is nog niet toegestaan (om middernacht moet het ophouden), en maar driekwart van de zaalcapaciteit mag worden benut. “Jammer”, vindt Martin Wieleman van Zalencentrum Wieleman. Toch overheerst ook bij hem de blijdschap. “We gaan weer kermis vieren. Vier dagen lang. Ondanks de beperkingen wordt het geheid een mooi, echt Westervoorts feest.”

Volwaardige kermis
Ook Ferdinand van den Oord, voorzitter van de Stichting Kermis Westervoort die gaat over de straatkermis, is goedgeluimd. “We hadden de laatste maanden goede hoop en nu is dan eindelijk definitief dat het door kan gaan. We zetten alles op alles om een volwaardige kermis neer te zetten en ik weet eigenlijk wel zeker dat dat gaat lukken. De exploitanten van de attracties willen natuurlijk ook graag.”

Voor Zalencentrum Wieleman is het nu een kwestie van alle zeilen bijzetten in de aanloop naar de kermisfeesten. Over de noodzakelijke controles aan de deur, zegt Martin Wieleman: “Dat is helaas wel een ding. Bezoekers moeten een QR-code in de corona-checkapp laten zien of een negatieve coronatest van niet ouder dan 24 uur. In combinatie ook nog met een ID-bewijs, en natuurlijk een toegangskaartje. We zetten extra mensen in om de toegangscontrole zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen.”

Passe-partouts
Om te voorkomen dat Westervoorters niet meer aan kaartjes kunnen komen (vanwege de maximumcapaciteit), heeft Wieleman besloten met aantrekkelijk geprijsde passe-partouts te gaan werken. Voor 30 euro is via de site van Wieleman een passe-partout te koop die alle vier kermisdagen toegang geeft tot het zalencentrum.

De opening van de kermis is op zaterdag om 14.00 uur bij de schiettent. Daar is dan gelijk het jonkheerschieten voor de jeugd van 12 t/m 16 jaar. Opgeven kan ter plekke.

‘s Avonds op zaterdag is bij Wieleman het traditionele kermis-koningsschieten van 19.00 (zaal open: 18.30) tot 24.00 uur. Het maximale aantal deelnemers is 60. Inschrijven kan komende vrijdag 24 september vanaf 21.00 uur in het café van Wieleman. Alle deelnemers aan het kermis-koningsschieten krijgen een uniek T-shirt met de door kermispromotor Pelle Gerretzen verzonnen kermisleus (zie bericht hierover elders in deze krant). Het eerste schot deze avond wordt gelost door Daniël Leenders, de kermiskoning van 2019. Na het koningsschieten treedt DJ Wilco op in de ene zaal en het orkest Cabrio in de andere.

De zondag (3 oktober) begint met het brengen van een serenade door Liberté bij het huis van de nieuwe koning of koningin. Wieleman gaat deze dag om 12.00 uur open (het café). Vanaf 14.30 uur is er muziek. Orkest Summerland in de grote zaal en DJ Henri van Vossen in zaal 2-3. De festiviteiten lopen door tot ongeveer 20.00 uur.

Maandag is traditioneel ‘Lange Maondag’. Extra lang zelfs dit jaar. Van 10.00 uur tot circa 20.00 uur spelen in de grote zaal en in zaal 2-3 DJ Henry van Vossen, DJ Robert Pouwels, het orkest Kaliber met een zangeres en ‘hitmachine’ DJ Wilco.

Dinsdag is de traditionele kermisafsluiting, met ook de laatste huldiging van de kermiskoning(in). Van 19.00 tot 24.00 uur. De muziek is deze dag van het orkest Broadway.

Martin Wieleman: “We hebben het goed staan en nu al reageren mensen enthousiast. Iedereen heeft wel weer zin in een feestje. En insiders weten dat kermisvieren in Westervoort iets bijzonders is. Een feest waar bekenden en onbekenden elkaar ontmoeten en nieuwe vriendschappen worden gesloten.”

Passe-partout- en kaartverkoop alleen via: www.wieleman.com.