De Canadese piloot Royce Allen Johns crashte met zijn toestel tegen de kerk in Zevenaar. “He was a great individual that gave his life like so many others”.
De Canadese piloot Royce Allen Johns crashte met zijn toestel tegen de kerk in Zevenaar. “He was a great individual that gave his life like so many others”. Foto:

Oorlogsverhalen in Liemers Museum

vr 24 sep 2021, 07:14 Algemeen

Het Liemers Museum is hard aan het werk met de inrichting van de nieuwe locatie in de Turmac Cultuurfabriek. In het museum komen de verschillende facetten van de Liemerse geschiedenis aan bod en daarin mogen oorlogsverhalen uit de eigen regio niet ontbreken. Neem het verhaal van Frans Turling. Als 7-jarige jongen was hij een van de weinige getuigen van de vliegtuigcrash tegen de Zevenaarse Andreaskerk. 

Het is vrijdagmiddag 5 oktober 1944 wanneer het luchtalarm afgaat. De familie Turling runt een verfwinkel tegenover de Andreaskerk en kiest een veilig heenkomen in een van de schuilkelders in de achtertuin. Zoontje Frans was pas jarig geweest en zijn peetoom en - tante zouden die dag op verjaardagsvisite komen, met de fiets uit Arnhem. Hij verheugt zich daar zo op, dat hij de schuilkelder uitglipt en op de uitkijk gaat staan. 

Tegen kerktoren
Heel bang was hij niet, het luchtalarm ging in die tijd zo vaak af dat hij er min of meer aan gewend was. Zo kon het gebeuren dat Frans, terwijl hij buiten staat te wachten, als een van de weinigen het Canadese vliegtuig vlak voor zijn neus tegen de kerktoren ziet vliegen. Het toestel bleek neergeschoten door een Flak luchtafweergeschut. De Royal Canadian Air Force piloot, de 25-jarige Royce Allen Johns, vader van een zoontje van 6 maanden overleefde de crash niet. Hij ligt als enige militair uit het Gemenebest begraven op de Rooms-katholieke Begraafplaats in Zevenaar.

Doneer 1 euro en help mee!
Vind je het ook belangrijk om Liemerse oorlogsverhalen door te kunnen geven aan de volgende generatie? Steun het Liemers Museum met slechts 1 euro en help mee deze verhalen te behouden. Doneren kan via www.liemerskunstwerk.nl/donatie, het scannen van de QR-code op een van de posters of via donatieboxjes in de bibliotheken in Duiven, Giesbeek, Westervoort en Zevenaar.