Annemieke Miltenburg (bestuurder Innerwaard) en Agnes Jansen (directeur Zorg en Welzijn Rijn IJssel) ondertekenen een intentieovereenkomst.
Annemieke Miltenburg (bestuurder Innerwaard) en Agnes Jansen (directeur Zorg en Welzijn Rijn IJssel) ondertekenen een intentieovereenkomst. (Foto: Rene Nijhuis)

Geen betere leerschool dan de praktijk

vr 24 sep 2021, 07:22 Algemeen

Geen betere leerschool dan de praktijk. Vanuit die gedachte zijn Stichting Innerwaard en roc Rijn IJssel een unieke samenwerking begonnen: met ingang van dit schooljaar worden studenten van Rijn IJssel binnen de integrale kindcentra (ikc’s) en basisscholen van Innerwaard in de gemeenten Duiven en Westervoort opgeleid tot pedagogisch medewerker en/of onderwijsassistent.

Pedagogisch medewerkers komen te werken in de kinderopvang, onderwijsassistenten gaan leerkrachten in het basisonderwijs ondersteunen. Onderwijsassistenten zijn echt met onderwijs bezig, legt Innerwaard-bestuurder Annemieke Miltenburg uit. “Ze nemen bijvoorbeeld groepjes of individuele leerlingen apart voor extra uitleg, oefeningen of opdrachten. Daardoor heeft ook de leerkracht meer tijd voor zijn of haar klas.”

Praktijkleerroute
De ‘praktijkleerroute’ van Innerwaard en Rijn IJssel is bijzonder, omdat de studenten het grootste deel van hun opleiding volgen op de ikc’s en basisscholen. Het is dus veel meer dag een paar dagdelen per week stage lopen. Integendeel, de studenten zijn vier dagen aanwezig op één van de acht vestigingen van Innerwaard, waarvan in totaal twintig uur in de groep. Als de kinderen woensdagmiddag vrij zijn, hebben de studenten samen les op een Innerwaard-ikc of -school. De studenten worden deze vier dagen mede begeleid door docenten van Rijn IJssel. Alleen op vrijdag krijgen ze onderwijs op een locatie van Rijn IJssel. De praktijkleerroute gaat dus veel verder dan een paar dagdelen per week stage lopen.

Dit schooljaar zijn vijftien eerste-, tweede- en derdejaarsstudenten (het betreft een driejarige opleiding) aan het proefproject begonnen. Bij de feestelijke kick-off op 8 september op sport-IKC Het Startblok in Westervoort waren zij natuurlijk aanwezig, net als vertegenwoordigers van Innerwaard en Rijn IJssel. “Wij zijn blij dat we op deze manier studenten in de praktijk kunnen opleiden en goed kunnen voorbereiden op de praktijk”, zegt Annemieke Miltenburg.

Stichting Innerwaard is het schoolbestuur van zeven integrale kind-centra (ikc’s) en één basisschool in de gemeenten Duiven en Westervoort. Het betreft IKC Kameleon, IKC Remigius en Montessori IKC De Groene Ring in Duiven, IKC Joannes in Groessen, BS Bernadette in Loo en IKC De Hoge Hoeve, Sport IKC Het Startblok en IKC De Brug in Westervoort. Samen hebben ze circa 2000 leerlingen, 200 personeelsleden en negen locaties. De ikc’s werken nauw samen met kinderopvang Zonnekinderen.