Joep en Gerda Dahm.
Joep en Gerda Dahm. (Foto: Piet Wijnands)

Echtpaar Dahm deelt al vijftig jaar lief en leed

vr 24 sep 2021, 07:33 Algemeen

Joep Dahm (79) en Gerda Dahm-Ubing (74) waren 10 september vijftig jaar getrouwd. Jaren waarin ze, zoals alle mensen die lang samen zijn, lief en leed deelden.

Joep Dahm uit Mayen in Duitsland werkte in de jaren zestig in Nederland. Hij was in de kost bij mensen in Westervoort. Daar leerde hij Gerda Ubing kennen, het buurmeisje en familie van die mensen. Toen Joep haar na verloop van tijd ten huwelijk vroeg, was het heel simpel: trouwen wilde Gerda wel, maar ze wilde in Westervoort blijven wonen. Zo ging het. Het verklaart niet dat drie van de vier kinderen van het echtpaar (er zijn ook vijf kleinkinderen) nu ook in het IJsseldorp wonen, maar helemaal toevallig zal dat niet zijn.

Bijna acht jaar geleden kreeg Joep een herseninfarct met een halfzijdige verlamming als gevolg. Sindsdien woont hij in Hamerstaete. Gerda nog steeds in de Van der Hoevensstraat. Bijna dagelijks bezoekt ze haar man en in de weekenden verblijft hij deels thuis. Een goede oplossing volgens Gerda, die ondanks haar gevorderde leeftijd actief is. Bij zwembad De Waaij, maar vooral bij voetbalclub Sportclub Westervoort. “Daar heb ik heel veel gedaan. Ik draai er nog steeds kantinediensten en ben gastvrouw op zondag. Een leuke afleiding om het hoofd leeg te maken.”