<p>"Rijnstate is blij met dit onderzoek en de rol die we hierin als Topklinisch Ziekenhuis vervullen,’’ aldus voorzitter Wim van Harten van de RvB.</p>

"Rijnstate is blij met dit onderzoek en de rol die we hierin als Topklinisch Ziekenhuis vervullen,’’ aldus voorzitter Wim van Harten van de RvB.

Onderzoek koemelk-allergie kinderen

De standaardbehandeling die in Nederland aan baby’s en kinderen wordt gegeven om erachter te komen of ze een koemelkallergie hebben, is de provocatietest. Een kind krijgt dan één tot twee dagen lang in het ziekenhuis verschillende voedingsmiddelen te eten of drinken, waarbij in de één wel koemelk zit en in de ander niet.

De test is vermoedelijk bij weinig kinderen en hun ouders populair, niet alleen vanwege de tijdsduur, maar vooral vanwege onderliggende spanning: wanneer volgt er een allergische reactie? Die wordt immers actief opgewekt om de diagnose te kunnen stellen. En is het bij een lichte allergie misschien nog tot daaraan toe, in Nederland wordt elk jaar bij zo’n duizend baby’s en jonge kinderen een ernstige koemelkallergie vastgesteld. Krijgen zij koemelk binnen, dan kunnen ze binnen een half uur last krijgen van huiduitslag, vochtophoping, braken en diarree.

Patiëntvriendelijker
Zo’n diagnosestelling kan patiëntvriendelijker via de Basofiele Activatie Test (BAT). Deze test houdt de belofte in dat afname van slechts een kleine hoeveelheid bloed voldoende is om een koemelkallergie op te sporen. Met ruim 700.000 euro subsidie van Zorginstituut Nederland en ZonMw begint in de loop van 2021 een studie die moet aantonen dat de BAT even effectief is als de voedselprovocatietest. Terwijl volgens de specialisten van Ziekenhuis Rijnstate nu al vaststaat dat het patiëntvriendelijker is.

“En bovendien goedkoper,’’ zegt klinisch chemicus Janneke Ruinemans-Koerts, die vanuit Rijnstate het onderzoek gaat leiden. Staat de effectiviteit straks vast dan kan de BAT via de basisverzekering vergoed worden als effectieve test om koemelkallergie op te sporen.

Effectief en veilig
Als laboratoriumtest is de BAT inmiddels al zo’n 25 jaar oud, maar blijkt pas sinds ongeveer 5 jaar uitermate geschikt om koemelkallergie op te sporen. Ruinemans: “In Rijnstate is de test al langer gevalideerd en daarmee goedgekeurd voor dit doel. Dankzij de toekenning via de Subsidieregeling veelbelovende zorg, lukt het ons nu om op landelijke schaal te onderzoeken of de BAT tenminste even effectief en veilig is als de standaardbehandeling: de voedselprovocatietest. De verwachting is dat dat zeker het geval zal zijn.’’

700 kinderen
In totaal doen 17 ziekenhuizen mee aan het onderzoek naar de BAT-test, en zal de patiëntengroep (inclusief controlegroep) bestaan uit 700 kinderen tussen de 0 en 12 jaar. Ook verschillende artsenverenigingen en twee patiëntenorganisaties zijn nauw bij het onderzoek betrokken: de Stichting Voedselallergie en het Nederlands Anafylaxsis Netwerk.

“Een paar jaar geleden deed ik mijn verhaal over de BAT als alternatief voor de voedselprovocatietest al aan een zaal met patiëntenvertegenwoordigers. ‘Hoe snel is-ie er’ was toen de meest gehoorde reactie,’’ aldus Janneke Ruinemans-Koerts.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden