(Foto: Rene Nijhuis)

Lunchroom Le Petit Pain: al 20 jaar kwaliteit en enthousiasme

Aan de buitenkant van de Woonboulevard in Doetinchem, vlakbij de A18, ligt lunchroom Le Petit Pain van de Groessense Bart en Gabriëlla Stokman.  Op 8 september vieren zij hun 20-jarig jubileum.

 Bart was nog geen 20 toen hij, destijds nog met een compagnon, de zaak startte. “Op mijn diploma-uitreiking werd gevraagd wat mijn volgende stap zou zijn. Voor mezelf beginnen, was mijn antwoord. Daar werd wel even om gelachen toen. Maar ik meende het en niet veel later was het een feit.”

Medio 2006 stapte zijn zakenpartner eruit en zette Bart de zaak zelfstandig verder. Gabriëlla werkte toen nog in de zorg. Na haar werk reed ze vaak meteen door naar Doetinchem om daar nog een paar uur te helpen. Maar de avond- en weekenddiensten sloten natuurlijk niet altijd aan op de openingstijden van de lunchroom. “Samen vrij hadden we eigenlijk niet of nauwelijks. Toen onze oudste dochter geboren werd, brak ons dat op een gegeven moment wel een beetje op. Tijdens een gesprek met onze accountant kwam de vraag: Waarom stap je er niet bij in en dat heb ik toen gedaan. Dat was eind 2008.”

 Campingbedje
Hun dochter ging vaak mee naar de zaak. ‘Dan lag ze in het kantoortje te slapen in een campingbedje. Als ze wakker werd en begon te huilen, kreeg ik een seintje vanuit de keuken. Dan ging ik met ‘r naar huis. Later vond ze het ook wel leuk om een beetje rond te scharrelen rond papa en mama.’ Toen in 2010 de tweede kwam, ging dat niet meer. Toch zijn de meisjes natuurlijk heel vertrouwd in de zaak. “Het kwam natuurlijk regelmatig voor dat ik even wat moest brengen of halen en soms gingen we gewoon even bij papa kijken. Wanneer ze er nu wel eens zijn, reageren vaste gasten verrast: “Zijn dat die kleine meiskes van toen?!” Erg leuk dat de mensen zich dat nog herinneren.”

 Kwaliteit leveren
Als je je 20-jarig jubileum kan vieren, doe je wel iets goed. Wat is nou de kracht van Le Petit Pain? “We richten ons op de zakelijke gast en voor hen zitten we op een perfecte locatie. Vlakbij een bedrijventerrein en de snelweg. Maar ook het winkelend publiek van de meubelboulevard komt graag even aanwaaien. Daarbij willen we graag kwaliteit leveren. We maken alles zelf: de rauwkost, de salades, maar ook de gehakballen en saté.” Het enthousiasme waarmee alles verteld wordt, verraadt nog een sterk punt van Le Petit Pain. Bart en Gabriëlla houden van hun zaak en dat voel je. “En van elkaar natuurlijk,’ vullen ze aan, ‘anders hou je zoiets ook niet zo lang vol samen.”

 Genieten
De coronacrisis heeft de in 2015 compleet vernieuwde lunchroom er niet onder gekregen. “We hebben gekeken naar wat nog wel mogelijk was en geprobeerd zichtbaar te blijven. De vele vaste gasten zijn gelukkig teruggekomen toen het weer kon. Het was zwaar, dat zeker, maar we zijn er nog en het is weer hartstikke druk gelukkig. De bezorgingen konden doorgaan, maar zo’n lege zaak… zo treurig. We genieten ontzettend van de gasten die weer over de vloer komen. De zakenmensen die hier tijdens de lunch een werkbespreking hebben, maar ook de ouderen die hier hun dagelijkse of wekelijkse kopje koffie komen drinken en even een praatje maken. We hebben ze gemist. Hen weer zien genieten, ja… dat is het eigenlijk.”
 

Bart en Gabriëlla zitten nog vol plannen, maar gaan eerst even genieten van deze mijlpaal. Tijdens de jubileumweek, van 6 tot en met 11 september, krijgen gasten bij hun bestelling een zakje van Barts befaamde oliebollen. “Met daarbij een tegoedbon voor oliebollen in december. Want dan ga ik zéker weer bakken!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden