<p>Peter Koopmans (r) en Hennie Heijting van de Stichting Beheer Voormalig Kerkelijk Erfgoed Loo.</p>

Peter Koopmans (r) en Hennie Heijting van de Stichting Beheer Voormalig Kerkelijk Erfgoed Loo.

(Foto: Tineke van de Lagemaat)

Abtkerk wordt de ‘huiskamer’ van Loo

Zondag 22 augustus was in de Heilige Sint Antonius Abtkerk in Loo de schuttersviering en aansluitend de processie door het dorp. Zondag 29 augustus was in de kerk de allerlaatste eucharistieviering. Hoe dan ook een bijzondere dag. Maar in plaats van in wrok achterom te kijken, kijkt Loo verwachtingsvol vooruit. De kerk moet de ‘huiskamer’ van het dorp worden.

Peter Koopmans (71), voorzitter van de locatieraad van de Sint Antonius Abtkerk, was behoorlijk boos toen de Willibrordus-parochie twee jaar geleden de sluiting van de kerk (en nog acht andere kerken in de Liemers) aankondigde. “Loo dreigt iets te worden afgenomen dat niet afgenomen mag worden”, zei hij in deze krant. Twee jaar later heeft zijn boosheid plaatsgemaakt voor optimisme over de toekomst.

Peter: “We blijven in de kerk ons geloof belijden met woord- en gebedsdiensten. Wel op een andere manier, maar dat is alleen maar goed. Een manier die past bij deze tijd. De belangrijkste reden dat het katholieke geloof uitsterft is misschien juist wel dat de kerk niet met de tijd meegaat. Dat doen wij nu wel.”

De ontwikkelingen van de afgelopen jaren op een rij. Nadat de dreun van sluiting was verwerkt werd een enquête gehouden onder de inwoners van Loo. Daaruit bleek een groot draagvlak voor (behoud van) de kerk. Er werd een initiatiefgroep opgericht die zich ging inzetten voor het behoud van de kerk en de pastorie. Later werd dat de Stichting Beheer Voormalig Kerkelijk Erfgoed Loo. De stichting nam vervolgens de kerk over van het bisdom voor 1 euro. De pastorie werd verkocht aan Haagen Uitvaartverzorging in Didam. Dankzij Haagen kunnen uitvaarten in de kerk gehouden blijven worden.

Inmiddels is er ook een beleidsplan en is het een kwestie van weken voor het decreet wordt getekend waarmee het bisdom afstand doet van de kerk. Stichtingsvoorzitter Peter Koopmans: “We krijgen een bijzonder gebouw in ons bezit. Een gebouw dat we overeind moeten en willen houden. Gelukkig is de staat van onderhoud goed, al is er wat achterstallig onderhoud. Daar gaan we met een architectenbureau mee aan de slag.”

In grote lijnen is het stichtingsbestuur het eens over de toekomstige invulling van het monumentale pand. Als herbestemming is bepaald dat het kerkgebouw de ‘huiskamer’ van Loo moet worden. Peter Koopmans: “Het ‘Huis van Loo’. We zien dat helemaal zitten en ervaren veel steun voor onze plannen vanuit het dorp. Dat is fijn, want van dit gebouw kan straks iedereen gebruikmaken. Voor uitvaarten, maar ook voor trouwerijen, voor de bekende Loo Budget Concerten en allerlei andere bijeenkomsten. De banken halen we eruit. Daar komen tafels en stoelen voor in de plaats. Er komt een koffiecounter en vloerverwarming en we maken er toiletten in.”

Zondag was de laatste eucharistieviering. Een viering die volledig in het teken stond van het ‘ontledigen’ van de kerk. Een liquidatiecommissie heeft bepaald wat in de kerk blijft en wat niet. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden