<p>Willem Jan Schuurman: &quot;Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan, is mijn stelling.&quot;</p>

Willem Jan Schuurman: "Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan, is mijn stelling."

Afscheid van een geboren schoolmeester

Vrijdag 23 juli is officieel zijn laatste werkdag, maar afscheid genomen van basisschool IKC De Brug in Westervoort heeft Willem Jan Schuurman vorige week al. Een feest met alles erop en eraan en deels door meester Willem Jan zelf georganiseerd en ingevuld. 42 jaar stond hij met plezier voor de klas, maar hij heeft er ‘vrede mee’ dat het nu, op zijn 64e, ophoudt.

Het was in 1967, hij zat in de vijfde klas van de Pastoor Galamaschool in ’s-Heerenberg (de huidige groep 7), toen het kwartje viel: ik wil meester worden. En Willem Jan wérd meester. Een hele goede, zijn we geneigd te zeggen, maar objectieve maatstaven zijn daar niet voor. Zeker is dat hij een geboren schoolmeester was. Een man die dankzij de meer dan duizend kinderen die hij onderwees jong bleef, in ieder geval van geest. Willem Jan: “Het plezier is nooit weggeweest. Ik heb het altijd heerlijk gevonden om kinderen uit te dagen. Ze een beetje te plagen ook en grappen en grollen met ze te maken.”

Willem Jan Schuurman volgde zijn opleiding aan de Pedagogische Academie in Doetinchem. Jaren die hij combineerde met werken in het familiebedrijf van zijn ouders in ’s-Heerenberg. “Ik ben de zoon van een kastelein. Meehelpen in het café hoorde er bij ons thuis gewoon bij.”

Hij begon als leerkracht op de school waar hij zelf op had gezeten: de Galamaschool. In vier jaar tijd deed hij als broekie ervaring op in vier verschillende (leeftijds)groepen. De school in ‘s-Heerenberg werd daarna ingeruild voor De Ganzerik in Westervoort. Daarna kwamen de Dominicus, de Werenfridus en de laatste twaalf jaar De Brug. Alle drie scholen in Westervoort, het dorp waar Willem Jan ook al heel lang woont. “Iedere ochtend als ik thuis wegging zei ik tegen mijn vrouw: ‘Ik ga naar school’. Ik heb nooit gezegd: ‘Ik ga werken’.”

Willem Jan ontwikkelde een voorkeur voor de hogere groepen, hoewel er ook jaren waren dat hij juist voor de lagere groepen stond. Een specialiteit was muziek. Als muzikant en vakleerkracht muziek lag daar zijn hart. Eerder deze maand nog was hij nauw betrokken bij het concert van OBK voor basisschoolleerlingen in Sports Planet De Pals.

Willem Jan Schuurman maakte alle onderwijsvernieuwingen mee in een steeds veranderende maatschappij. “Ik had altijd wel een eigen idee, maar hield daar nooit coûte que coûte aan vast. Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan, is mijn stelling. Ach, de wijsheid komt toch een beetje met de jaren. Al met al is het voorbij gevlogen. Vooral omdat er altijd leuke dingen waren. Belangrijk voor mij was dat ik waardering voelde. En die voelde ik. Van ouders, van collega’s en van directeuren.”

Sinds drie jaar wist Willem Jan Schuurman dat het in 2021 zou ophouden. Hij heeft er vrede mee en kijkt uit naar de jaren waarin hij in alle rust dingen kan doen waarvan hij geniet. Muziek maken bijvoorbeeld met zijn vrienden bij Skoeks en de Amazing Band. En er gaat opgepast worden. “Ja, mooi hè. Mijn vrouw en ik zijn sinds een jaar oma en opa. Weer een heel nieuwe ervaring.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden