<p>Windturbines in het landschap, zoals hier bij Duiven. Er komen er steeds meer, maar daar is niet iedereen blij mee.</p>

Windturbines in het landschap, zoals hier bij Duiven. Er komen er steeds meer, maar daar is niet iedereen blij mee.

Altijd die vervelende bromtoon

In december vorig jaar schreven we over Hans Disteli uit Westervoort, die bijna 24/7 een vervelende bromtoon hoort. Waar het geluid vandaan kwam wist hij niet, er waren slechts vermoedens. Inmiddels weet hij het wél: van de windturbines langs de A12 bij Duiven. Tot overmaat van ramp komen er op die plek windturbines bij. En ook op de Koningspley (de Arnhemse kant van de IJssel) zijn vier turbines in aanbouw.

Hans Disteli (75) heeft niks tegen windturbines. Hij is voor groene energie en verduurzaming. Maar hij is tegen plaatsing in bewoonde gebieden. Zijn nachtrust is hem nog net iets meer waard. Hans, verontwaardigd: “Je leest overal dat ze onderzoeken of nieuwe turbines mogelijk schadelijk zijn voor vogelpopulaties. Laat ze zich afvragen of die dingen mensen schade berokkenen, zeg ik dan op mijn beurt. Ik hoop dat veel mensen bezwaar maken tegen de komst van de nieuwe windturbines bij Duiven. Laat ze die dingen op zee zetten. Heeft er niemand last van.”

Even in herinnering roepen. Hans zocht eind vorig jaar contact met de krant omdat hij ernstige hinder ondervond van een toen onverklaarbare bromtoon. Hij vermoedde dat het te maken kon hebben met straling van het nieuwe G5-netwerk of met de (hoge) druk in een nieuwe gasleiding bij Duiven. Zelfs de Omgevingsdienst kwam metingen doen, maar het mysterie werd niet opgehelderd. Ondertussen meldden zich, naar aanleiding van het artikel in deze krant, 45 mensen bij Hans Disteli. Allemaal gaven ze aan last te ondervinden van een bromtoon. De reacties kwamen niet alleen uit Westervoort, ook uit Duiven en Huissen.

Achteraf snapt hij niet dat hij niet eerder heeft gedacht aan de windturbines langs de A12. Hans Disteli: “Als ik het terugdraai, weet ik ook dat het is begonnen toen die windturbines er zijn gekomen. Het staat inmiddels ook onomstotelijk vast. Met mijn buurman, die ook last heeft van de bromtoon, heb ik allerlei testjes gedaan, en steeds weer wijst alles in de richting van de windturbines. Wij hebben het liefst dat ze uit staan. Dan hebben we geen last.”

Hans Disteli weet nu ook waarom niet iedereen de bromtoon hoort. “Je hebt een gehoordrempel en die is bij iedereen anders. De oorarts heeft vastgesteld dat ik een gevoelig gehoor heb. Waarschijnlijk geldt dat voor alle mensen die de bromtoon horen.”

Hoewel hij fel tegen meer windturbines in de bebouwde omgeving is, beseft Hans dat hij in bepaalde mate met het probleem moet leren leven. Het gebeurt niet meer dat hij ‘s nachts uit bed stapt, de auto pakt en naar een rustige omgeving rijdt om daar, in de auto, van zijn nachtrust te genieten. Hans: “Zo erg was het, ja. Ik werd er helemaal gek van. De hele dag een bromtoon in je oren en ‘s nachts ook nog niet kunnen slapen, dat is echt een serieus probleem. Tegenwoordig geniet ik van de momenten dat de turbines stilstaan, of als de wind de andere kant op staat. Dat scheelt ook. En als ik wil slapen, maak ik gebruik van oordoppen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden