<p>Kinderen in een volle sportzaal van Sports Planet luisteren naar de klanken van fanfareorkest OBK.</p>

Kinderen in een volle sportzaal van Sports Planet luisteren naar de klanken van fanfareorkest OBK.

(Foto: René Nijhuis Fotografie)

OBK viert jubileum met horten en stoten

In het kader van het honderdjarig bestaan van de Westervoortse Fanfare OBK werd vrijdag 9 juli onder de naam ‘Ben je betoeterd’ een groot concert gehouden voor 200 basisschoolleerlingen in Sports Planet. Het was genieten geblazen.

In 1920 zullen de oprichters van OBK geen moment hebben bevroed dat het jubileumjaar 2020 onder een ongelukkig gesternte zou vallen. Niet dat ze destijds niet wisten wat een pandemie was. Uitgerekend de jaren 1918 t/m 1920 werden beheerst door de zeer dodelijke Spaanse griep. Ook toen de jubileumcommissie van OBK ruim vier jaar geleden voor het eerst bij elkaar kwam was een pandemie geen gespreksonderwerp. Ze gingen leuke dingen bedenken voor de viering van honderd jaar OBK!

Het programma werd met zorg in elkaar getimmerd en in januari 2020 afgetrapt met een nieuwjaarsconcert voor ouderen. Het was leuk en gezellig en beloofde veel voor de rest van het jubileumjaar. Dat vervolgens in maart door corona volledig in de war werd geschopt. Voorzitter Ronny Arends van de OBK-jubileumcommissie: “Ongelooflijk jammer. 2020 werd niet het mooie jaar dat we hadden verwacht. Je denkt steeds: wanneer zou weer iets kunnen, en je maakt plannen. Maar uiteindelijk kwam er heel weinig van terecht.”

Het enige echte ‘wapenfeit’ in 2020, naast het januariconcert, was de verschijning van het jubileumboek ‘OBK, 100 jaar muziek in Westervoort’. Maar zelfs een bescheiden presentatie was niet mogelijk. Ronny Arends en zijn mede-commissieleden Derkjan de Keijzer, Remco Bosveld, Esther Gerretzen, René Bosveld en Hans Arends bezorgden het boek bij de leden thuis.

Steeds werd gezegd dat activiteiten zouden worden doorgeschoven en het concert voor basisschoolleerlingen vorige week is daar een voorbeeld van. Als we niet opnieuw in de coronaellende wegzakken, staat er dit jaar nog meer te gebeuren. Op 30 oktober in Kulturhus De Nieuwhof het grote jubileumconcert. Met na de pauze een optreden van een reünieorkest, waarvoor zoveel mogelijk oud-leden worden opgetrommeld. Gekeken wordt of het concert kan worden gecombineerd met een expositie. De leden houden ook de avond van 20 november vrij. Dan is de jubileumfeestavond.

In de planning zit ook nog een concert van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. 16 oktober zou het gaan gebeuren, maar het optreden is opnieuw uitgesteld. Ronny Arends: “Te veel onzekerheden. We hebben het doorgeschoven naar het voorjaar. Dat is ook financieel een tegenvaller. De inkomsten uit dat optreden vormden de basis van ons financieringsplan voor alle activiteiten. Gelukkig hebben we sponsors die ons niet in de steek laten.”

Waar OBK ondanks alle tegenslagen ook op blijft hopen is ledenwinst. Bij het concert vorige week werden flyers uitgedeeld, waarin kinderen attent werden gemaakt op de mogelijkheid een gratis muziekles bij OBK te volgen. Ronny: “Deze zomer verliezen we weer zes jongeren omdat ze gaan studeren. Die plekken moeten worden bezet.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden