<p>Betty met haar ouders. Het stukje behang waarop ze tijdens hun onderduiktijd elke dag een streepje zetten is onderdeel van de collectie van het Liemers Museum.</p>

Betty met haar ouders. Het stukje behang waarop ze tijdens hun onderduiktijd elke dag een streepje zetten is onderdeel van de collectie van het Liemers Museum.

(Foto: Liemers Museum)

‘Nooit verwacht dat de oorlog zo lang zou duren’

Het Liemers Museum is hard aan het werk met de inrichting van de nieuwe locatie in de Turmac Cultuurfabriek. In het museum komen de verschillende facetten van de Liemerse geschiedenis aanbod en daarin mogen oorlogsverhalen niet ontbreken.

Neem het verhaal van Betty Roosenberg. Als elfjarig Joods meisje dook ze begin 1943 onder met haar vader en moeder in Zevenaar. “Op de dag dat we ons huis voorgoed moesten verlaten hebben we alle drie gehuild. We verhuisden naar een bovenkamer van een klein huis aan de Weverstraat, waarvoor we een klein bedrag betaalden en in het geheim meehielpen in het timmerbedrijf. Ik mocht wel eens dieren op het houten speelgoed tekenen. We leerden te fluisteren en alles heel zachtjes en rustig te doen. Elke dag weer de angst om ontdekt te worden. Mijn vader had een kledingzaak en veel mensen kenden ons. Stel je voor dat iemand ons zou zien. We vertrouwden heel veel mensen, maar tijdens de oorlog kon je niemand vertrouwen. We hadden nooit verwacht dat de oorlog zo lang zou duren. Mijn vader zette op de eerste nacht dat we onderdoken één streepje op het behang en zei: ‘Als er honderd streepjes staan is de oorlog afgelopen’. Het duurde 786 streepjes. Op 3 april 1945 kwamen ’s ochtends om zes uur de eerste Canadese soldaten de straat in marcheren. Ik zal dit beeld nooit vergeten. Ze hadden madeliefjes op hun helmen en deelden sigaretten en chocolade uit. Iedereen was op straat en vierde feest. Pas ’s middags hadden we voldoende moed verzameld om ook naar buiten te gaan. Toen kreeg ik voor het eerst het gevoel: ‘Ze hebben ons niet te pakken gekregen. Ze hebben het geprobeerd, maar het is ze niet gelukt”.

 Steun het Liemers Museum met slechts één euro en help mee deze oorlogsverhalen te behouden. Doneren kan via onderstaande website, het scannen van de QR-code op een van de posters of via donatieboxjes in de bibliotheken in Duiven, Giesbeek, Westervoort en Zevenaar.

liemerskunstwerk.nl/donatie 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden