<p>May Beijers: “Alleen de peuters zelf zijn niet veranderd in die 40 jaar. Van 2 tot 4 jaar maken ze nog steeds dezelfde ontwikkeling door."</p>

May Beijers: “Alleen de peuters zelf zijn niet veranderd in die 40 jaar. Van 2 tot 4 jaar maken ze nog steeds dezelfde ontwikkeling door."

(Foto: )

May Beijers stopt na 40 jaar peuterzorg

Het is aftellen voor May Beijers (65), peuterjuf op IKC De Brug in Westervoort. Donderdag 22 juli is haar laatste werkdag. Precies veertig jaar heeft ze het gedaan: kinderen van 2 tot 4 jaar opvangen, begeleiden en ze wat bij proberen te brengen. May: “Altijd met plezier. De peuterleeftijd is zo mooi.”

De vraag of ze zelf moeder is, vindt ze eigenlijk niet heel relevant. May Beijers: “Ik heb twee volwassen kinderen, maar daarom ben ik niet per definitie een betere peuterjuf dan vrouwen die geen kinderen hebben. En als er al een verschil is, dan is het dat ik me misschien iets beter kan inleven in de ouders. Hoe het is om een kind te hebben?”

Hoe dan ook, May Beijers heeft geen spijt van haar keuze, veertig jaar geleden als 25-jarige, voor het vak van peuterjuf. Na de middelbare school had ze de toenmalige Z-verpleegkundige-opleiding gedaan (het begeleiden van kinderen met een verstandelijke beperking), en ze werkte in die richting. Totdat de onregelmatige werktijden de inmiddels van Brabant naar Arnhem verhuisde Limburgse tegen begonnen te staan. Ze werd aangenomen als peuterleidster bij De Blokkendoos aan de Koeweide in Westervoort. Het begin van een periode van veertig jaar in de peuterzorg, al die jaren in Westervoort. De Blokkendoos ging samen met De Speeldoos en weer later werd de peutergroep onderdeel van basisschool De Brug. Sinds vijf jaar is het IKC De Brug (Integraal Kind Centrum). De opvang en onderwijs voor kinderen van 0 tot 12 jaar onder één dak.

May: “Wat is er niet veranderd in die veertig jaar? Het peuterspeelzaalwerk heeft haar basis in welzijnsland. Ouders die hun koppen bij elkaar staken en een peuteropvang begonnen. Nu is het onderdeel van kinderopvang en -onderwijs in brede zin. Alleen de peuters zelf zijn niet veranderd. Van 2 tot 4 jaar maken ze nog steeds dezelfde ontwikkeling door. De verandering zit in hun omgeving, in de maatschappij. Ouders bijvoorbeeld die meer dan vroeger allebei werken. Daardoor heeft de peuteropvang een enorme vlucht genomen.”

Ze heeft nooit de behoefte gehad een ommezwaai te maken en te kiezen voor het begeleiden van kinderen van een andere leeftijd. May: “Mijn hart ligt bij het werken met jonge kinderen. In de peuterleeftijd ontwikkelen kinderen zich snel. Ze ontdekken dat ze een eigen wil hebben, maar tegelijkertijd zijn ze nog puur en er zit weinig kwaad in. Vol verwondering ontdekken ze de wereld. Terwijl, uiteraard, toch ieder kind anders is. Ik heb altijd gezorgd dat mijn inzicht in het werken met jonge kinderen in beweging is gebleven. Door cursussen te volgen heb ik ook mezelf ontwikkeld. Je zou kunnen zeggen dat ik door de jaren heen een steeds betere peuterjuf ben geworden.”

Opvallend: May heeft veertig jaar in Westervoort gewerkt, maar is in Arnhem blijven wonen. “Bewust. Westervoort is prima, maar ik hoef die ouders niet ook nog eens in de supermarkt tegen te komen. Na het werk stap ik op de fiets, de brug over en dan ben ik thuis.” Die fietsritjes komen heel binnenkort te vervallen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden