<p>Voetballer Luuk de Jong van het Nederlands elftal is een van de ambassadeurs van de Stichting Matchis.</p>

Voetballer Luuk de Jong van het Nederlands elftal is een van de ambassadeurs van de Stichting Matchis.

(Foto: Bibian Bingen)

Mannen nodig voor stamceldonaties

Er zijn meer mannelijke stamceldonoren nodig in Gelderland. De stamcellen van mannen zijn vaak het meest geschikt voor stamceldonatie en juist zij zijn ondervertegenwoordigd onder de registraties (30%). Stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren, is de campagne ‘De Match van je Leven’ begonnen en roept mannen tussen de 18 en 35 jaar op zich te registreren als stamceldonor.

In Gelderland zijn op dit moment zo’n 43.864 stamceldonoren in de leeftijd van 20-55 jaar. Meer mannelijke stamceldonoren zorgen voor veel meer matches, zodat meer levens kunnen worden gered. Er zijn veel donoren nodig om patiënten met bloedkanker te redden: slechts 0,06% van het aantal geregistreerde donoren wordt gematcht met een patiënt.

Er is vooral behoefte aan jonge en mannelijke donoren tussen de 18 en 35 jaar omdat onderzoek uitwijst dat de patiënt een betere kans op genezing heeft met deze stamcellen volgens donorarts bij Stichting Matchis Mirjam Fechter van Stichting Matches. “Mannen zijn over het algemeen groter en daarom kunnen ze vaak meer stamcellen doneren. Daarnaast bestaat bij het toedienen van stamcellen van vrouwen die zwanger zijn geweest, een verhoogd risico op afstotingsreacties bij de patiënt”, aldus Fechter.

Zeer klein
De kans op een match tussen donor en ontvanger is volgens Stichting Matches helaas zeer klein. Ook de familie biedt niet altijd uitkomst; de kans op het vinden van een match binnen de familie is 30%. Het merendeel (70%) van de patiënten is afhankelijk van een donor uit het register van geregistreerde stamceldonoren. De continue zoektocht naar meer stamceldonoren blijft nodig. In Nederland staan op dit moment ruim 357.000 stamceldonoren geregistreerd. Jaarlijks doneren 220 mensen daadwerkelijk hun stamcellen.

De echte match van het leven
De campagne ‘De Match van je leven’ zet in op het werven van mannelijke donoren. Oranje speler Luuk de Jong is onderdeel van de campagne. Het doel is om in totaal 20.000 nieuwe inschrijvingen voor stamceldonoren te werven. De Jong schreef zich in als stamceldonor en gaat tijdens de campagne op zoek naar nog 9.999 anderen om een team te vormen om die ene match te vinden. Alle nieuwe stamceldonoren kunnen zich aansluiten via het online platform Matchvanjeleven.nl.

Dat oud-PSV’er Luuk de Jong zich inzet voor de campagne komt voort uit persoonlijke ervaringen. Luuk de Jong: “PSV perschef Thijs Slegers onderging onlangs een stamceltransplantatie in verband met de acute leukemie die vorig jaar bij hem werd geconstateerd. Zo heb ik heel direct kunnen zien hoe cruciaal het vinden van de juiste donor is.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden