<p>Het bijna voltallige Smartlappenkoor Duiven.</p>

Het bijna voltallige Smartlappenkoor Duiven.

(Foto: René Nijhuis Fotografie)

Smartlappenkoor zoekt nieuwe leden

Het Smartlappenkoor Duiven heeft het moeilijk. Mede door corona is het ledental van 32 teruggelopen naar 22. Het voortbestaan van het koor staat nog niet op het spel, maar veel scheelt het niet. Bestuurslid Sienie Kleijberg hoopt dat een artikel in de krant leidt tot een stroom van nieuwe leden. “Maar een paar zou ook al mooi zijn.”

Droomland, ’t Kleine café aan de haven, Heb je even voor mij, Rode Rozen, Op een mooie pinksterdag, Waterlooplein. Het zijn nummers die de meeste ouderen kennen en waarmee het Smartlappenkoor veel succes heeft bij optredens in verpleeg- en verzorgingshuizen. Er moeten toch mannen en vrouwen zijn die die gezellige liedjes mee willen zingen? Goed kunnen zingen is geen voorwaarde, net zo min als ervaring hebben of noten kunnen lezen. Enthousiasme, daar draait het om.

Ook leeftijd speelt geen rol. Het oudste koorlid op dit moment is 92 en het jongste 59, maar vrouwen en mannen van alle leeftijden zijn welkom. Vooral mannen. Sienie Kleijberg: “Op dit moment hebben we nog maar drie mannen. We hopen op minstens drie nieuwkomers. Het voordeel van mannen is dat ze op latere leeftijd hun stem behouden. Bij vrouwen die ouder worden, wordt het meestal wel wat minder.”

In februari 2020 was bij het Smartlappenkoor net een nieuw bestuur aangetreden. Ze hadden er zin in, maar een maand later was het corona wat de klok sloeg. De koren behoorden tot de grootste slachtoffers, omdat er een grote kans is dat bij zingen kwaadaardige corona-aerosolen worden overgebracht van de ene mens op de andere. Het clubleven kwam helemaal stil te liggen. Gelukkig is het nu weer bijna als vanouds. Alleen de anderhalve meter afstand moet nog worden gerespecteerd, waarschijnlijk tot 1 september.

Ondertussen wisselde het Smartlappenkoor van locatie. Het Palet werd ingeruild voor het gebouw van schietvereniging De Roos aan de Visserlaan in Duiven. Sienie Kleijberg: “De ruimte waar we nu gebruik van maken is hoger en het klimaatsysteem is beter dan in Het Palet. We zijn heel blij dat we het met de schietvereniging hebben kunnen regelen.

Iedere maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur wordt er geoefend. Het Smartlappenkoor staat onder leiding van Ron Janssen uit Zevenaar. Een dirigent met aanzien. Sienie: “De reden dat ik zeg dat kunnen zingen niet het belangrijkste is, heeft met Ron te maken. Hij zorgt er wel voor dat jij mooi gaat zingen. Echt een vakman.”

Het Smartlappenkoor wil zo snel mogelijk terug naar een optreedfrequentie van ongeveer eens in de zes weken. Het liefst dus met meer leden. Dertig, veertig, misschien zelfs ooit vijftig. Sienie Kleijberg: “Ik zou het bijna vergeten te vertellen, maar we zijn nog een heel gezellig koor ook!”

Interesse? Mail naar smartlappenkoorduiven@outlook.com of kom op een maandagavond een keer langs als er wordt geoefend. Het repertoire van het koor bestaat uit 25 levensliederen. Ieder jaar vallen er tien af en worden er tien nieuwe ingestudeerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden