<p>Madeleine Corbey: "Mensen kunnen hun eigen route uitzetten en er een leuk dagje-uit van maken."</p>

Madeleine Corbey: "Mensen kunnen hun eigen route uitzetten en er een leuk dagje-uit van maken."

Atelierroute Dareo in ere hersteld

Dareo wordt nieuw leven ingeblazen. Het woord staat voor ‘Duivense Atelierroute en Omstreken’. Zeventien kunstenaars in Duiven, Groessen, Westervoort en Zevenaar stellen in het weekend van 24 en 25 juli hun deuren open voor kunstliefhebbers en voor iedereen die eens wat anders wil en zijn of haar blik wil verruimen.

Dareo stierf na de editie van 2015 een zachte dood omdat weinig kunstenaars nog bereid waren er energie in te steken. Dat er nu een herstart komt is te danken aan Madeleine Corbey. Een Duivense kunstenares die werken maakt van papier en uit steen. Madeleine: “Dit is het moment om het weer te proberen. Niet met een grote, gezamenlijke expositie, maar met het openstellen van onze eigen ateliers. Ook gezien corona is dit nu de beste manier. De groep heeft zich sinds 2015 flink vernieuwd. Kunstenaars die in het verleden meededen zijn afgevallen en er zijn nieuwe bij gekomen.”

Zeventien kunstenaars, dat zorgt automatisch voor een grote diversiteit. De setting is ook bij iedere deelnemer anders. De een beschikt over een heus atelier, de ander ontvangt zijn gasten op 24/25 juli aan de keukentafel of in de tuin. Overal is het de kunstenaar zelf die desgewenst uitleg geeft. Madeleine: “Mensen kunnen hun eigen route uitzetten en er een leuk dagje-uit van maken. Ik denk dat het voor een breed publiek interessant is en eerlijk gezegd hoop ik ook veel jongeren te zien. Kunst heeft zoveel te bieden. Het kan je in je hart, in je ziel, raken. Zoals kunst in huis een mens gelukkig kan maken.”

Zelf is Madeleine Corbey er naar toe gegroeid. Haar wens om na de middelbare school naar de kunstacademie te gaan, werd door haar ouders van tafel geveegd. Dat leek ze niet zo’n goed idee. Een mts-opleiding bood meer mogelijkheden. En zo werd Madeleine bouwdeskundige en werkte ze bij ingenieursbureaus, bij Stadsontwikkeling Arnhem en op de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Duiven.

Er was vervelende bekkeninstabiliteit tijdens een zwangerschap voor nodig om tot zelfinzicht te komen. Word ik van dit werk gelukkig? Nee! Waar word ik dan wel gelukkig van? Van scheppen, van kunstenaar zijn! Madeleine: “Ik heb het roer toen omgegooid. Ik had in de loop van de jaren al heel wat kunstopleidingen en -cursussen gevolgd en ben dat gaan intensiveren. Zo ben ik ook in het lesgeven gerold. Ik heb inmiddels zo’n 800 werken gemaakt en een keer of 150 geëxposeerd. Dit is wat ik wil.”

Ze verwacht dat de ‘Duivense Atelierroute en Omstreken 2021’ een succes wordt. “Niet alleen wij als kunstenaars zijn hier na corona aan toe, maar waarschijnlijk ook de mensen die van kunst houden. Die hopen we te bereiken en mogelijk ook mensen bij wie een latente belangstelling voor kunst aanwezig is.”

Kijk voor alle zeventien deelnemende kunstenaars en hun adres op www.dareo.nl. De atelierroute is niet gericht op verkoop, maar uiteraard is het kopen van kunstwerken wel mogelijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden