<p>Dilek Mohrmann (rechts) en Phoebe Verhoeven na hun overwinning.</p>

Dilek Mohrmann (rechts) en Phoebe Verhoeven na hun overwinning.

(Foto: Marcel Krijgsman)

Dilek en Phoebe: passie voor dansen

Twee leuke meiden: Dilek Mohrmann (17) uit Duiven en Phoebe Verhoeven (16) uit Zevenaar. Het liefste wat ze doen is dansen. Op 20 juni wonnen ze als duo de voorronde Kunstbende Gelderland 2021. Daarmee plaatsten ze zich voor de landelijke finale van het Kunstbende Young Creators Festival op 2 oktober in de Kromhouthal in Amsterdam.

‘Krachtig, een mooie eenheid en een goede uitstraling’. De jury in poppodium Doornroosje in Nijmegen kwam superlatieven tekort om Dilek en Phoebe (spreekt uit: Fibie) te prijzen voor hun optreden. Hoewel het niveau hoog was en de concurrentie groot, gingen ze met de hoogste eer strijken.

Met een schuin oog kijken ze al vooruit naar de finale in oktober. Daar gaan ze ook voor het hoogste, hoewel er het besef is dat afgerekend zal moeten worden met liefst elf andere provinciewinnaars. Dilek: “We gaan ons uiterste best doen. Als we niet winnen is dat niet erg. De ervaring is ook mooi.”

Kunstbende is hét podium voor passievol talent van 13 t/m 18 jaar. Er zijn meerdere categorieën. Naast dans ook fashion, film, muziek, dj, taal en theater. Dansen zit Dilek Mohrmann en Phoebe Verhoeven in het bloed. Ze leerden elkaar een jaar of vijf geleden kennen bij Danspodium Zevenaar en er ontstond een vriendschap. Ze stroomden beiden door naar een selectieklas en gingen steeds vaker als duo dansen. Inmiddels volgen ze ook dezelfde mbo-dansopleiding op ROC Rijn IJssel. De bedoeling is straks samen door te stromen naar de hbo-dansopleiding van ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Daarna lonkt een toekomst als professioneel danser en later mogelijk als dansdocent.

Maar dat is nog ver weg. Als tieners staan Dilek en Phoebe nog maar aan het begin. Alles is gericht op beter worden. Daarbij wordt niet gefocust op een bepaald soort dans. Het winnende optreden in Doornroosje kan het best worden omschreven als modern ballet, gebaseerd op de klassieke versie. Een dans met veel interactie, waarin de meiden emotie en gevoel legden. Gezien de lovende woorden van de jury kwam dat ook over. Phoebe: “We hadden goed geoefend natuurlijk. Toch zaten er wel wat schoonheidsfoutjes in, maar die ziet niet iedereen. Ook de jury niet.”

Phoebe prijst de lenigheid van haar danspartner. “We zijn ongeveer van hetzelfde niveau, maar Dilek is heel lenig. Bij het vloerwerk heeft ze daar voordeel van.”

Andersom bewondert Dilek de pirouettes van Phoebe: “Echt heel goed. We zijn individuele dansers, maar samen werkt het goed omdat we aanvullend zijn.”

Ervaren als ze al zijn, hebben ze van podiumvrees geen last. Dilek: “Het is bij ons zoals bij de meeste anderen die regelmatig optreden. Je bent best zenuwachtig, maar als je er staat en je begint, zijn die zenuwen ook gelijk weg en voer je gewoon de dans uit die je al zo vaak hebt geoefend.”

De finale van Kunstbende Young Creators Festival is te volgen via een livestream via www.kunstbende.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden